Ειδησεογραφικό site

«Μήνυμα» από τη Σουηδία στην Ελλάδα: Τώρα είναι η ώρα των μεταρρυθμίσεων

59

Ένας από τους πολιτικούς που θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές διεθνώς βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τον Γκόραν Πέρσον, πρωθυπουργό της Σουηδίας από το 1996 μέχρι το 2006.

Τι πιστεύει ο κ. Πέρσον για το ελληνικό πρόβλημα; «Είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση. Τώρα είναι ώρα να διασφαλιστούν τα επιτεύγματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτά επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΘΕΜΑ.

Ο κ. Πέρσον είναι για πολλούς ο άνθρωπος που κατάφερε να βγάλει την Σουηδία από την οικονομική κρίση προωθώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Ήταν τέτοια η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που προώθησε σε διάστημα μόλις δύο ετών που η Σουηδία ξεπέρασε την κρίση, νοικοκύρεψε τα οικονομικά της και έφτασε να θεωρείται χώρα-μοντέλο. Ίσως όμως το μεγαλύτερο επίτευγμα του κ. Πέρσον είναι ότι εφάρμοσε τις διαρθρωτικές αλλαγές αναίμακτα. Από το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες που στη συνέχεια μεταδόθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τα μεγαλύτερα διεθνή ινστιτούτα ζητούσαν από τον κ. Πέρσον να τους προτείνει τη μεθοδολογία των μεταρρυθμίσεων στο κράτος που υλοποίησε στη Σουηδία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο κ. Πέρσον συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο συνεργάστηκε την εποχή που ήταν και οι δύο πρωθυπουργοί, συνομίλησε όμως επίσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό των Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και ένα εκ των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συνάντηση η οποία δεν ανακοινώθηκε. Στις συναντήσεις με τους Έλληνες πολιτικούς, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας που διατηρεί ευθεία σχέση με την σημερινή κυβέρνηση της Στοκχόλμης, προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει πίσω από την επιφάνεια τι γίνεται στην πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Ο κ. Πέρσον συζήτησε επίσης με οικονομικούς παράγοντες της Ελλάδας και με αναλυτές που του παρουσίασαν την κατάσταση της χώρας, ενώ μίλησε στο Ελληνοσουηδικό επιμελητήριο προσκεκλημένος του οποίου ήρθε στην Αθήνα. Όπως λένε συνομιλητές του, είχε μάλλον σαφή αντίληψη των προβλημάτων της χώρας και κυρίως των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται σε ορισμένους τομείς και γι’ αυτό απέδωσε εύσημα με… αστερίσκους στην ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε την αποκλειστική δήλωση του κ. Γκόραν Πέρσον στο ΘΕΜΑ: «Έχω παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα από την εποχή της ένταξης στο ευρώ.
Τα τεράστια προβλήματα που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζονται τώρα με εποικοδομητικά μέτρα. Είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση. Όμως τολμώ να πω ότι η χώρα έχει διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης.
Τώρα είναι ώρα να διασφαλιστούν τα επιτεύγματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.