Ειδησεογραφικό site

Μήνυμα από Κίνα: Εμείς έχουμε χρήμα για επενδύσεις και η Ελλάδα στρατηγική θέση

47

Δύο σημαντικά ταξίδια έχει προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ: το ένα θα είναι στο Λονδίνο και το άλλο στην Αθήνα. Για τους Κινέζους αξιωματούχους και τα δύο επέχουν τη θέση στρατηγικών πλάνων για το μέλλον.

Και αν οι συζητήσεις του Κινέζου πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον ελάχιστα μας απασχολούν, η παρουσία του στην Αθήνα έχει διατυμπανιστεί πολλάκις και αναμένεται να δημιουργήσει το έδαφος για στρατηγικές συμφωνίες.

Μιλώντας στο China Daily, o εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ σημείωσε τη σημασία του ταξιδιού στην Αθήνα ως εξής: «Η Κίνα έχει χρήματα για επενδύσεις, χαμηλό εργατικό κόστος και την εμπειρία στα logistics. Η Βρετανία έχει τις τεχνολογίες και την εμπειρία. Και η Ελλάδα έχει μια στρατηγική θέση και υποδομή που χρειάζεται βελτίωση και αυτό αναμένεται να προσφέρει μια άκρως παραγωγική συνεργασία».

Από την μεριά του ο ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκών σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Ζιάο Ζουνγιέ, αναφέρει πως οι τομείς που μπορεί να είναι προσοδοφόροι για την Ελλάδα και την Κίνα είναι ο χρηματοπιστωτικός, η θαλάσσια ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική αστικοποίηση. Κάτω από τη σκιά μιας παρακμάζουσας οικονομίας και μια παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η Κίνα έρχεται ως μια αναδυόμενη οικονομία για να βρει συνεργάτες».

Από την πλευρά τους Έλληνες αξιωματούχοι μιλώντας στο China Daily, σημείωναν πως στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Κίνας και της Ελλάδας θα είναι η συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Δύο έργα για τα οποία οι Κινέζοι επενδυτές έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον.

Τα σχόλια είναι κλειστά.