Ειδησεογραφικό site

Μέτρα 3,5 δισ.ευρώ ζητούν οι δανειστές – Η Κομισιόν έστειλε προσχέδιο συμφωνίας

22

Πρόταση-βόμβα με μέτρα ύψους 3,5 δισ.ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας που απέστειλε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Ant1, το κείμενο συμφωνίας συνετάχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απεστάλη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για κείμενο που αναφέρεται ως MOU (Memorandum of Understanding), δηλαδή μνημόνιο, και εμπεριέχει τις θέσεις των δανειστών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM) και του ΔΝΤ και ουσιαστικά βασίζεται στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Το κείμενο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προβλέπει, για το 2015, μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει, επίσης, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ έως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αλλά και την πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, γι’ αυτό εμφανίζονται ανυποχώρητοι εις ό,τι αφορά τα αναγκαία εισπρακτικά μέτρα και στις περικοπές που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως εμφανίζονται πιο ελαστικοί στην υλοποίηση της λίστας μεταρρυθμίσεων.

Από την κυβέρνηση δεν έχει σχολιαστεί επισήμως το περιεχόμενο του ρεπορτάζ ότι η Κομισιόν έστειλε προσχέδιο συμφωνίας στην Αθήνα.

Κυβερνητικό στέλεχος: «Κλείνουμε, κλείνουμε»

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ της Κυριακής, κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε αν είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές. «Κλείνουμε, κλείνουμε» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους που δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση μελετούν γραμμή-γραμμή το κείμενο της συμφωνίας για να αιτιολογήσει τις ελληνικές αντιρρήσεις αν και οι δανειστές φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι δεν δέχονται αλλαγές στα δημοσιονομικά. Ισως δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι χθες Σάββατο, όταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ εστάλη η συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Αθήνα η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης συνεδρίαζε για περισσότερο από οκτώ ώρες, προφανώς προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτάσεις των δανειστών.

Οι Βρυξέλλες περιμένουν την απάντηση της Αθήνας προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο και να υπογραφεί η συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάντως, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» υποστηρίζει ότι είναι η αδιαλλαξία των δανειστών και όχι της Ελλάδας που μπλοκάρει τη συμφωνία.

Το βράδυ της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε περίπου 35 λεπτά και ήταν σε εποικοδομητικό κλίμα. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τη βούλησή τους για εξεύρεση λύσης και κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.