Ειδησεογραφικό site

Μέτρα »φωτιά» €5,8 δισ. προβλέπει το σχέδιο των δανειστών – Ποιοι θα επωμιστούν τα βάρη της συμφωνίας

66

Σε 5,8 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ο «λογαριασμός» σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, ενώ εκτιμάται ότι μεταξύ της ελληνικής πρότασης και εκείνης των πιστωτών, η διαφορά ενέρχεται σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να επωμιστούν αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση Γιουνκέρ που επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προβλέπει ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν με υψηλότερους συντελεστές με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ. Αν και στο 7σέλιδο σχέδιο δεν γίνεται επαρκής ανάλυση, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αναλυτικό σχέδιο των 24 σελίδων, προτείνεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 33% από 13% που είναι σήμερα.

Η πρόταση αυτή δεν αποκλείεται να επεκταθεί για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα προτείνεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα όπως για παράδειγμα στο επίδομα θέρμανσης και γενικότερα όλες οι απαλλαγές που σχετίζονται με τα πετρελαιοειδή και αφορούν στοχευμένους κλάδους της οικονομίας. Επίσης προτείνεται η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα το σχέδιο των δανειστών προβλέπει τα εξής:

– Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τις αγρότες. Να φορολογούνται οι αγρότες με συντελεστή 33%. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και οι επιστροφές ΦΠΑ. Επίσης συστήνουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ. Στόχος είσπραξης τα 500 εκατ. ευρώ.

– Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καπνό και πετρελαιοειδή καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Επίσης συστήνουν την υιοθέτηση μέτρων για την είσπραξη του ΦΠΑ. Από τα ανωτέρω μέτρα υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2015.

-Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα κέρδη του 2015. Επίσης προτείνεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις, έναντι 55% που ισχύει σήμερα για ΟΕ και ΕΕ. Επίσης για τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 80% του φόρου που προκύπτει, ενώ για τις τράπεζες ανέρχεται στο 100%.

– Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.

– Επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

– Διατήρηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

– Μείωση των ορίων προστασίας μισθών και συντάξεων από τις κατασχέσεις. Κατάργηση του ποσοστού 25% και επανεξέταση – προς τα κάτω των ακατάσχετων ορίων 1.500 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

– Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Να εξαιρούνται από τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους, να καθοριστεί όριο οφειλών για ένταξη στη ρύθμιση και αναθεώρηση του τόκου που βαρύνει τις ρυθμισμένες δόσεις στα επίπεδα της αγοράς.

– Να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ η εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ.

– Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.

– Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.

– Απλοποίηση έως τον Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

– Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ένταξη σε αυτήν του ΣΔΟΕ

Για τον ΦΠΑ η πρόταση Γιουνκέρ προβλέπει την εφαρμογή δύο συντελεστών (11% και 23%) με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1,8 δισ. ευρώ. Με τον χαμηλό συντελεστή 11% θα φορολογηθούν μόνο τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.