Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ, Ολάντ και Ντράγκι παίρνουν τις πρώτες αποφάσεις για την Ελλάδα

47

Σε ένα σκηνικό έντονων πιέσεων και ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συζητούν για το ζήτημα της Ελλάδας ενώ τα μηνύματα που έρχονται από ανώτατους αξιωματούχους της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι άκρως ανησυχητικά.

Η ελληνική πλευρά, αντιλαμβανόμενη τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων, μόλις λίγες ώρες μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα προέβη άρον-άρον σε διορθωτικές κινήσεις με σκοπό να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση.

Το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και πριν λίγο αποφασίστηκε ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μέλη του Eurogroup θα το εκτιμούσαν αν απείχα από τις συνεδριάσεις, εξομολογήθηκε ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είχαν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση πως με το ίδιο πρόσωπο στη θέση του υπουργού Οικονομικν δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε εθνική συναίνεση και επιχείρησε να ενισχύσει την διαπραγματευτική του θέση κερδίζοντας την στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους στο ελληνικό ζήτημα, εν όψει και της αυριανής συνόδου κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης αλλά και της συνεδρίασης του Eurogroup όπου η ελληνική πλευρά θα τεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το δίλημμα του Grexit εάν δεν αποδεχθεί τους όρους των Ευρωπαίων για συμφωνία. Σε ανακοίνωση του Ελιζέ για την συνάντηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας επισημαίνεται ότι η συνάντηση του κ. Ολάντ με την κυρία Μέρκελ «είναι μέρος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».

Πηγές της Ευρωζώνης εξηγούν ότι οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία σε δύο στάδια:
1. Μία μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Αντικειμενικός σκοπός να μην χρεοκοπήσει στις 20 Ιουλίου, ότνα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 3,7 δισ. στην ΕΚΤ.

2. Η μεγάλη συμφωνία που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να αντλήσει δάνεια άνω των 29 δισ. ευρώ υποσχόμενη μέτρα τουλάχιστον 8 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας μέσα σε δύο εβδομάδες -δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουλίου- απλώς αυτό θεωρείται το καλύτερο σενάριο.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει από αύριο δεν θα αφορά ένα νέο διετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του αιτήματος που υπέβαλλε ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη βδομάδα για ένα νέο Μνημόνιο, αλλά θα αφορά ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα δύο ή τριών μηνών.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως ένα διετές πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες μόνο. «Έπειτα από ένα «όχι» πιστεύουν ότι θα έρθουν και θα συμφωνήσουμε για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;» λέει αρμόδια πηγή και «καρφώνει» τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι προφανώς έχει παρεξηγήσει κάποια πράγματα…

Κι ενώ ο φόβος για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών παραμέτρων στοιχειώνει την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα με την συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στο Παρίσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αποφασίσουν για την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, επί τη βάση αιτήματος που υπέβαλε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας αύξηση του ELA.

Σε εξέλιξη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Όπως έγραψε το protothema.gr από την Κυριακή, το πιθανότερο είναι ότι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα διαφοροποιηθεί από τις τελευταίες αποφάσεις του. Δηλαδή -όπως αναμένεται- δεν θα διακοπεί ο ELA, ούτε όμως και θα ανανεωθεί η παρεχόμενη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση που θα πρέπει να αναμένεται από την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ο Μάριο Ντράγκι και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες ενδεχομένως θα περιμένουν πάλι τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Οι αποφάσεις αυτές και οι επόμενες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωζώνης αναμένεται να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από αύριο το βράδυ, μετά την συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι η δήλωση που έκανε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι «αν δεν μας αυξήσουν τον ELA θα είναι σαν να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.