Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ-Ολάντ: Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις της Ελλάδας

19

 

Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, διεμήνυσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από το νέο τετ-α-τετ που είχαν τη Δευτέρα στο Παρίσι για το ελληνικό ζήτημα.

Μια ημέρα έπειτα από το ελληνικό δημοψήφισμα όπου επικράτησε το «όχι» και ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και της νέας νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να καταθέσει άμεσα η Ελλάδα νέες, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Και μπορεί, η κυρία Μέρκελ αλλά και ο κ. Ολάντ να υπογράμμισαν ότι η «πόρτα» για συνομιλίες με την Ελλάδα είναι ανοιχτή, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες να επιστρέψουμε ακόμη σε διαπραγμάτευση, σημειώνοντας  πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως ένα διετές πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες μόνο. «Έπειτα από ένα «όχι» πιστεύουν ότι θα έρθουν και θα συμφωνήσουμε για ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;» λέει αρμόδια πηγή και «καρφώνει» τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι προφανώς έχει παρεξηγήσει κάποια πράγματα…

Κι ενώ ο φόβος για ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών παραμέτρων στοιχειώνει την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα με την συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ στο Παρίσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αποφασίσουν για την ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, επί τη βάση αιτήματος που υπέβαλε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας αύξηση του ELA.

Σε εξέλιξη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Όπως έγραψε το protothema.gr από την Κυριακή, το πιθανότερο είναι ότι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα διαφοροποιηθεί από τις τελευταίες αποφάσεις του. Δηλαδή -όπως αναμένεται- δεν θα διακοπεί ο ELA, ούτε όμως και θα ανανεωθεί η παρεχόμενη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση που θα πρέπει να αναμένεται από την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ο Μάριο Ντράγκι και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες ενδεχομένως θα περιμένουν πάλι τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Οι αποφάσεις αυτές και οι επόμενες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωζώνης αναμένεται να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από αύριο το βράδυ, μετά την συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι η δήλωση που έκανε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι «αν δεν μας αυξήσουν τον ELA θα είναι σαν να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.