Ειδησεογραφικό site

Κρίσιμη σύνοδος Κορυφής για Brexit, μεταναστευτικό και… Ελλάδα – Όλες οι δηλώσεις των ηγετών πριν την έναρξη

66

synodos-koryfisΗ μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ, αλλά και το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού προγραμματισμένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του Ντέιβιντ Κάμερον να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Συνόδου με το θέμα ενός πιθανού Brexit, όλα δείχνουν ότι το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει εξίσου σοβαρά τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη νέα Σύνοδο Κορυφής να πραγματοποιείται αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogroup για τη χώρα μας και τρεις μόλις ημέρες έπειτα από την έκτακτη Σύνοδο για την Ελλάδα, είναι αναμενόμενο ότι το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος.

Μάλιστα, πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα επικύρωνε το όποιο αποτέλεσμα προέκυπτε από τη νέα συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αν και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εμπλοκή στο Eurogroup, αλλά και πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση το ερχόμενο Σάββατο.


Μέρκελ: Δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα

Δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία προσερχόμενη το απόγευμα της Πέμπτης στη νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με τους τρεις θεσμούς.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε πως για το θέμα της Ελλάδας θα αποφασίσουν, για άλλη μία φορά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξάγεται παράλληλα με το Eurogroup, δεν θα αναμιχθεί σε αυτό.

Μεταξύ άλλων, η καγκελάριος υπογράμμισε πως στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης στην ΕΕ το οποίο για να καταπολεμηθεί χρειάζεται, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε μαζί τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης», είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ μας και να μη βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση. Όλα αυτά που θα συζητηθούν, καθώς και τα αποτελέσματα θα σας τα παρουσιάσω μετά το πέρας των συζητήσεων».

Τσίπρας: Είμαι πεποισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό

Αισιόδοξος ότι Ελλάδα και Ευρωζώνη θα καταλήξουν σε συμβιβασμό εμφανίστηκε ο Αλέξη Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, η αισιοδοξία εδράζεται στις νέες προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ωρών.

Συγκρατημένος ο Γιούνκερ

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Αναφερόμενος στις διεργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως σήμερα άρχισαν πάλι στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

«Θα πρέπει να εργαστούμε συνεκτικά και στενά με πολύ στενές προτάσεις» είπε και πρόσθεσε πως και το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, λόγω του θεσμικού τους ρόλου, πρέπει να κινούνται με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ περιορίστηκε να πει πως θα μιλήσει για το ζήτημα την Τρίτη, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

 

Φάιμαν: Συμφωνία για την Ελλάδα αν όχι σήμερα τότε Δευτέρα ή Τρίτη

Την άποψη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμούς, αν όχι σήμερα Πέμπτη, τουλάχιστον τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, εξέφρασε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

Ο Βέρνερ Φάιμαν προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προσδοκώ σε συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα, αλλά αν δεν υπάρξει, τότε θα πρέπει να υπάρξει μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ή το αργότερο την Τρίτη 30 Ιουνίου».

Ραχόι: Θα δείξουμε ευελιξία στο θέμα της Ελλάδας, αλλά…

Η έλλειψη συμφωνίας θα πλήξει περισσότερο την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μ.Ραχόι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ισπανία θα επιδείξει ευελιξία, αλλά πρώτα, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Εάν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, τότε τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν» σημείωσε εν συνεχεία.

Καταλήγοντας, ο κ. Ραχόι αναγνώρισε ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει βήματα προόδου.

Αισιόδοξος ο Σουλτς: Θα υπερισχύσει η λογική

«Στην πολιτική μου ζωή πάντοτε πίστευα ότι η λογική θα υπερισχύσει» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στο Eurogroup, προσθέτοντας πως «υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά οι προτάσεις πρέπει να οδηγήσουν σε συμβιβασμούς».

Ο ίδιος, υπογράμμισε πως: «Λέω στην κυβέρνηση της Ελλάδας: Τείνουμε χείρα βοηθείας, πάρτε τη και την ίδια στιγμή λέω στους θεσμούς: Βοηθήστε την Αθήνα, η κατάσταση είναι τραγικη».

Μάλιστα, δεν δίστασε να υπογραμμίσει την «καλή δουλειά» που κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί τις προτάσεις των δανειστών. «Στόχος τώρα είναι στην Ελλάδα να δημιουργηθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» δήλωσε και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι πως δεν θα λύσουμε μακροπρόθεσμα όλα τα προβλήαμτα της χώρας».

Ο ίδιος υποστήριξε πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο κείμενο, από ελληνικής πλευράς, άξιο διαπραγμάτευσης, ωστόσο πλέον, «υπάρχει» και γι’ αυτό «τώρα πρέπει να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει για να έρθουμε σε συμφωνία. Υπάρχουν πλέον δύο χαρτιά, μπορούμε να κάνουμε συγκερασμό αυτών των δύο απόψεων; Πρέπει να το δει ο κ. Γιούνκερ…» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, σημείωσε ότι από τη σύναψη συμφωνίας «πρέπει να είναι ικανοποιημένοι και εκείνοι που έδωσαν τα λεφτά τους, αλλά και να μείνουν ικανοποιημένοι οι Ελληνες από αυτά που θα πούνε όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους…».

 

Ολάντ: Η συμφωνία δεν είναι μακριά

Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

«Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι «θα αφήσουμε τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση».

Όπως εξήγησε, όσο πιο γρήγορα υπάρξει λύση, τότε το καλύτερο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χρόνο.

«Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία – Υπάρχει διαφωνία στα μέσα και όχι στους στόχους» τόνισε, ενώ κατέληξε πως «το χρέος πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας».

Τουσκ: Δεν είναι τραγωδία του Σοφοκλή, θα έχουμε αίσιο τέλος

Τη στιγμή που το μπρα-ντε-φερ μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε δημοσίως την αισιοδοξία του πως η Αθήνα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία. Θέλοντας να δώσει έμφαση στο μήνυμά του, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα διπλωματικό ελιγμό με σκοπό να δοθεί νέα πνοή στις πολυήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Τουσκ στέλνει το μήνυμα παντού ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα καταλήξει σαν μια αρχαία ελληνική τραγωδία αλλά θα έχει ευχάριστο τέλος, happy end δηλαδή όπως τα περισσότερα blockbusters του Χόλιγουντ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τουσκ, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη: Μπορεί να χρειαστούν ακόμη πολλές ώρες. Αλλά έχω ένα προαίσθημα ότι, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».

Ενώ οι δύο πλευρές ψάχνουν το επόμενο βήμα, για μία συμβιβαστική λύση, είναι μάλλον θετικό το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή, το γεγονός πως δανειστές και ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τις συνομιλίες επιβαιβεώνουν το γεγονός πως και οι δύο πλευρές εργάζονται για συμφωνία.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.