Ειδησεογραφικό site

Μάχη 200 γιατρών για 2.000 περιστατικά στον Ευαγγελισμό – Μιλάει στο «Καρφί» ο διοικητής του Νοσοκομείου

212

eyaggelismosΤης Πέννυς Κροντηρά

Ο Ευαγγελισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας με προσέλευση σε γενική εφημερία 2.000 ασθενών! Το «Καρφί» βρέθηκε σε εφημερία του νοσοκομείου και μίλησε με το διοικητή του, Αναστάσιο Γρηγορόπουλο, ο οποίος μας έκανε μια «ακτινογραφία» του Ευαγγελισμού στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις λύσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του:

«Ανέλαβα χρέη διοικητού στον Ευαγγελισμό στις 20 Δεκεμβρίου του 2013. Προέρχομαι από το χώρο της υγείας, έχω διατελέσει αναπληρωτής διοικητής και διοικητής σε διάφορα νοσοκομειακά ιδρύματα όπως στον Ερυθρό Σταυρό, στο “Ερρίκος Ντυνάν” και το Λαϊκό (2004-2010) νοσοκομείο. Σπούδασα διοίκηση μονάδων υγείας και οικονομικά. Ο Ευαγγελισμός ιδρύθηκε το 1881 και είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Αττική, παρέχοντας 1.000 κλίνες στους ασθενείς μας. Περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες, αν και ξεκίνησε ως χειρουργική και παθολογική κλινική. Σε γενική εφημερία επισκέπτονται το νοσοκομείο μας γύρω στα 1.500 άτομα και δεχόμαστε τα πιο βαριά περιστατικά του λεκανοπεδίου. Το νοσοκομείο, όπως γνωρίζετε, προσφάτως συνενώθηκε με το Οφθαλμιατρείο των Αθηνών και την Πολυκλινική, στο πλαίσιο συνενώσεων νοσοκομείων. Αυτό φυσικά αυξάνει και τις υποχρεώσεις μας».

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΤΑΝ

Ο κ. Γρηγορόπουλος μας εξιστορεί την πρώτη του επαφή με το νοσοκομείο και τους πρώτους στόχους που θέτει για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Ευαγγελισμού: «Εδώ τα πράγματα, όταν ήρθα, ήταν σε τραγική κατάσταση από άποψη υποδομών και οργάνωσης. Να φανταστείτε ότι την ημέρα που διορίστηκα, έτυχε να έχει εφημερία το νοσοκομείο και, όταν επισκέφθηκα τα εξωτερικά ιατρεία, ο κόσμος καθότανε στο πάτωμα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είχε η κατάσταση. Υπήρχε η νοοτροπία ότι, αν έβγαζαν τα καθίσματα, ο κόσμος δεν θα καθόταν έξω από τα ιατρεία. Και δεν ήταν θέμα ελλείψεων αλλά κακής οργάνωσης του νοσοκομείου. Η εικόνα ήταν σοκαριστική και αμέσως ενημέρωσα τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος εξεπλάγη, καθώς του είχε παρουσιαστεί μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος έχει δίκιο που διαμαρτύρεται. Εφόσον λοιπόν ο μεγάλος φόρτος του νοσοκομείου προερχόταν από την εφημερία, ήταν και ο πρώτος στόχος μου να βελτιώσουμε τη ροή της. Προχωρήσαμε σε κάποιες χωροταξικές αλλαγές, που έλυσαν το συνωστισμό που δημιουργείτο και δεν μπορούσε να περάσει ούτε το ΕΚΑΒ. Έπειτα, σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα για τη χορηγία των 30 εκατ. ευρώ για τα καινούρια χειρουργεία, αποδέχτηκαν όσα λεφτά περισσέψουν να δοθούν προς όφελος του νοσοκομείου. Κατόπιν επικοινωνίας με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς εκφράζει προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία, γιατί ο πατέρας του ήταν διευθυντής Καρδιολογίας εδώ για 35 χρόνια και με δική του παρέμβαση στον πρόεδρο της Εθνικής, δέχτηκε η τράπεζα να μας ανακαινίσει όλο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες εξυπηρέτησης του κόσμου».

ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

«Δεύτερο μέλημά μας ήταν η δημιουργία των καινούριων χειρουργείων (14 υπερσύγχρονες αίθουσες) που τελείωσε πρόσφατα και θα λειτουργήσουν σε δύο μήνες, μόλις οριστούν η μεταφορά του προσωπικού και η παραλαβή του εξοπλισμού. Σκοπεύουμε την 1η Ιανουαρίου του 2015 να παραδοθούν προς μεγάλη μας ικανοποίηση, καθώς, αν δείτε τις παλιές αίθουσες, είναι τραγικές. Ταυτόχρονα, κάνουμε κάποιες προσπάθειες εξεύρεσης δωρητών, που θα βοηθήσουν στην αγορά εξοπλισμού, γιατί οι πόροι είναι περιορισμένοι και η ανάγκη σε εξοπλισμό άμεση, καθώς πολλά μηχανήματα είναι ξεπερασμένα και η αγορά νέων έχει μεγάλο κόστος. Το χρηματικό ύψος ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και μιλάμε μόνο για τις άμεσες ανάγκες εξοπλισμού! Μάλιστα, αν το δούμε ιστορικά, πολλοί δωρητές βοήθησαν το νοσοκομείο μας, εξ ου και οι πτέρυγες ΠΑΤΕΡΑ και ΑΧΕΠΑ. Ένας δεύτερος τρόπος απόκτησης των απαραιτήτων είναι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Τον προηγούμενο Γενάρη το νοσοκομείο απορρόφησε μόνο 1,5 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ. Είναι τραγικό! Όταν ο “Άγιος Σάββας” πήρε 6 εκατ. ευρώ. Φέτος η δική μας προσπάθεια είναι να καταθέσουμε προτάσεις τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ».

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις. «Όσον αφορά το προσωπικό του νοσοκομείου, οι ελλείψεις είναι δεδομένες και διαχρονικές και δεν έχει μεταβληθεί η κατάσταση. Το ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 750 άτομα, οι κλινικές είναι 28 και υπάρχουν και 9 μονάδες, ενώ σε 20 μήνες από τώρα θα λειτουργούν 23 χειρουργεία. Το 2013 δεχτήκαμε 101.968 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 105.378 στα επείγοντα και 50.000 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν. Πρώτο μέλημά μας είναι να επανδρώσουμε επαρκώς τα νέα χειρουργεία και αυτό θα γίνει με την περικοπή μετακινήσεων που είχαν γίνει στο παρελθόν. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Ευτυχώς όμως ξεκίνησε πάλι η διαδικασία κρίσεων και έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε νέο προσωπικό. Ήδη έχω εδώ στο γραφείο μου μια λίστα με 70 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και πολλές από αυτές έχουν ήδη διεκπεραιωθεί. Έχουμε έλλειψη σε πλαστικούς χειρουργούς και αγγειοχειρουργούς. Πάντα το κενό καλυπτόταν με επικουρικό ιατρό, που για μένα δεν είναι λύση. Το ιατρικό προσωπικό αυτή τη στιγμή φτάνει τα 750 άτομα και επιθυμούμε να αποκτήσουμε 50 ακόμα επιμελητές. Επίσης, έχουμε πρόβλημα και στους ειδικευόμενους ιατρούς, γιατί οι περισσότεροι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, ιδίως στον τομέα της καρδιοχειρουργικής. Ακόμα, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι αρκετά μειωμένο. Το νοσοκομείο έχει έλλειψη κυρίως παθολογικών κλινών και ένας στόχος που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση θέσεων είναι η απομάκρυνση της ψυχιατρικής κλινικής, η οποία έχει τεράστια προβλήματα. Δέχεται πολύ μεγάλο όγκο εισαγγελικών παραγγελιών και, ενώ διαθέτει 20 κρεβάτια, πολλές φορές φτάνει και τα 20 ράντζα. Αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει το νοσοκομείο, γιατί οι εισαγγελικές παραγγελίες διακινούνται μέσω της αστυνομίας. Η αστυνομία τις κατευθύνει όπου εκείνη θέλει και για αυτόν το λόγο κάναμε πρόσφατα μια συνάντηση με την κυρία Παπακώστα και είπαμε η διακίνηση των εισαγγελικών παραγγελιών να γίνεται ναι μεν από την αστυνομία αλλά μέσω του κέντρου επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε την κατάσταση, που πραγματικά δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Αν αυτή τη στιγμή στην εφημερία έχουμε 10 ράντζα, που ευτυχώς είναι πολύ περιορισμένα πλέον και τακτοποιούνται στις επόμενες δύο-τρεις ώρες, φεύγοντας η ψυχιατρική θα ανοίξει χώρος για την παθολογική πτέρυγα».

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ο κ. Γρηγορόπουλος γνωστοποιεί στους επισκέπτες του νοσοκομείου ότι είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε καταγγελία ή ιατρική παράλειψη μπορεί να διαπιστωθεί. «Θα ήθελα να γνωρίζει ο κόσμος ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε. Κάνοντας τα παράπονά του μας βοηθάει να γνωρίζουμε όλα τα προβλήματα. Θα ήθελα να αναφερθώ και στο περιβόητο θέμα “φακελάκι”. Να μη φοβάται ο κόσμος, αλλά να έρχεται κατευθείαν να το καταγγέλλει και να μη θεωρεί ότι έχει ανάγκη τον γιατρό, γιατί θα του βρούμε άλλον. Για να καταπολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κόσμου. Πρόσφατα, απομακρύνθηκε και απολύθηκε γιατρός καρδιοχειρουργικής για αυτόν το λόγο. Αλλά με φήμες ότι ο τάδε γιατρός “τα παίρνει”, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εγώ ως διοίκηση χρειάζομαι επίσημη καταγγελία. Μάλιστα, όταν κάποιος μας καταγγείλει κάτι, θα τυγχάνει και έξτρα προσοχής. Πρόσφατα πληρώσαμε ως νοσοκομείο 400.000 περίπου ευρώ για ιατρικό λάθος που είχε συμβεί το 2002 και αφορούσε θάνατο που προήλθε από αμέλεια».

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Από το νέο έτος αναμένεται από το διοικητή του νοσοκομείου η υλοποίηση νέων έργων. «Οι προσωπικοί μου στόχοι για το νοσοκομείο είναι μεγαλόπνοοι, αλλά χρειάζομαι τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, και άλλοι μικρότεροι σε επίπεδο νοσοκομείου. Άρα, οι μικροί στόχοι, που θέτουμε εμείς ως διοίκηση, είναι να λειτουργήσουν τα νέα χειρουργεία, που είναι στην ουσία η καρδιά του νοσοκομείου, και η ανακαίνιση των ΤΕΠ. Ακόμα, στο χώρο των νέων χειρουργείων –στην πιλοτή– σκοπεύουμε να φτιάξουμε αμφιθέατρο, μουσείο, κυλικείο και τη νέα αιμοδοσία με έσοδα από δωρεές που έχουν ήδη εξευρεθεί. Επίσης προσπαθούμε για ανανέωση του εξοπλισμού».

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΜΑΧΙΜΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Ο κ. Γρηγορόπουλος αναφέρεται στο ιατρικό προσωπικό που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. «Ο όγκος των ασθενών είναι τεράστιος και σε σχέση με το Λαϊκό νοσοκομείο, που βρισκόμουν πριν, είναι δυόμισι φορές πάνω. Νομίζω ότι μόνο όποιος περάσει από εδώ μπορεί να το καταλάβει. Μέσα σε αυτό τον όγκο υπάρχουν και παράπονα και είναι λογικό. Όταν σε ημέρα γενικής εφημερίας ή κανονικής λειτουργίας, όπως το λέμε εμείς, περνάνε 2.000-3.000 άτομα, είναι φυσικό να υπάρξουν και 10-15 διαμαρτυρίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και μακάρι να εξαλειφθούν και αυτές, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί αναμονή. Ακόμα και ένα κομπιούτερ να χαλάσει, θα υπάρξει καθυστέρηση. Και τεχνικά όμως δεν μπορείς να κάνεις κάτι άμεσα. Ακόμα, όταν έχεις μια κλινική με δύο νοσηλευτές και 30 αρρώστους, δημιουργούνται καθυστερήσεις. Αν ένας ασθενής έχει πρόβλημα και χρειαστεί το νοσοκόμο, ο άλλος νοσηλευτής θα μείνει να φροντίζει 29 αρρώστους. Οι γιατροί του Ευαγγελισμού πρέπει να πω ότι είναι οι πιο μάχιμοι που έχω γνωρίσει. Εγώ προσωπικά ήμουν μάρτυρας περιστατικού που γιατρός που υπηρετούσε αλλού για μια 10ετία βρέθηκε στην εφημερία μέσω της μετακίνησης και δεν ήξερε τι να κάνει. Είχε πάει σε ένα δωματιάκι και καθόταν, τα είχε χάσει. Παρ’ όλα αυτά δεν έχω ακούσει προσωπικά κανένα γιατρό του Ευαγγελισμού να παραπονεθεί ότι κουράστηκε. Σε μία εφημερία υπάρχουν 114 ειδικευόμενοι ιατροί και 95 ειδικευμένοι, μαζί με 568 νοσηλευτές. Ο χρόνος που αφιερώνουν οι γιατροί σε έναν ασθενή είναι πολύς και, κατά τη γνώμη μου, καλά κάνουν. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής».

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Η σωστή και συνετή διαχείριση των οικονομικών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την οργάνωση και στελέχωση του νοσοκομείου, μας δηλώνει ο διοικητής. «Όσον αφορά τον εξοπλισμό, χρειάζεται ανανέωση. Για παράδειγμα, ο μαγνητικός είναι παλιός και η αγορά νέου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα νέα χειρουργεία θα χρειαστούμε ψηφιακούς τομογράφους και φορητούς αξονικούς. Στόχος είναι η δημιουργία υβριδικών αιθουσών. Αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου μας κυμαίνεται σε 20 εκατ. ευρώ, ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων πλέον έχει αλλάξει και κινούμαστε με κλειστούς προϋπολογισμούς. Αν και έχουν σφίξει αρκετά τα πράγματα, εγώ θεωρώ ότι είναι για καλό, καθώς ακόμα και τώρα, παρότι το budget είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με παλαιότερες εποχές, το νοσοκομείο δεν παρουσιάζει ελλείψεις. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι μπορούσαμε να λειτουργήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, αλλά για διάφορους άλλους λόγους δεν είχε γίνει.Με δεδομένο ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φτάνει τα 9 δισ., όσο και στην Ισπανία, που έχει 45 εκατομμύρια ασφαλισμένους, νομίζω ότι είναι κατανοητό ότι γινόταν κακοδιαχείριση. Σημασία έχει να δούμε και κατά πόσο η νοσηλεία ενός ασθενούς που φτάνει τις τέσσερις μέρες είναι ανάλογη του μεριδίουπου πληρώνουν το κράτος και τα ταμεία για τη νοσηλεία του. Εδώ τα νοσοκομεία μέχρι το 2008 δεν είχαν ισολογισμούς. Απίστευτα πράγματα!»

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.