Ειδησεογραφικό site

Μάχη με το χρόνο και τα διαθέσιμα στις τράπεζες: Ούτε 800 εκατ. το ρευστό!

26

Μειώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα το ρευστό των τραπεζών μετά και την πρόσθετη πίεση που δημιουργήθηκε στο σύστημα από τις αναλήψεις των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ έχουν παραμείνει στις τράπεζες και οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η κατάσταση τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα τα λεφτά θα έχουν τελειώσει και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διακόψουν και τη λειτουργία των ΑΤΜ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις είναι πολύ πιθανό τα προβλήματα να αρχίσουν να γίνονται ορατά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Βεβαίως σε μία τέτοια περίπτωση εάν διαφανεί ότι υπάρχει υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς και προσπάθεια συμφωνίας οι τράπεζες είναι δυνατόν να στηριχθούν και πάλι μέσω του ELA.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΚΤ αποφάσισε χθες να διατηρήσει παγωμένο το ELA και να μην αυξήσει τα haircuts περιμένοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και αυτό καθώς δεν θέλει να πάρει πάνω τις κινήσεις που θα τίναζαν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων ο κίνδυνος bail in και απώλειας καταθέσεων δεν είναι υποθετικός και μάλιστα πιθανό κούρεμα θα πρέπει να επιβληθεί σε καταθέσεις πολύ χαμηλότερα των 100.000 ευρώ που είναι και το όριο της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Την ίδια ώρα όμως θα δοθεί και πάλι μάχη με το χρόνο, αφού όπως υπολογίζει το Reuters, με βάση τις διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει μία συμφωνία Αθήνας κα πιστωτών και να εγκριθεί ένα πακέτο βοήθειας θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ακόμα και στο καλό σενάριο.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει στο ενδιάμεσο να βρεθεί εκείνη η φόρμουλα ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα λόγω της έλλειψης ρευστού.

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά σήμερα στην κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων, το πρόβλημα εντείνεται στα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ καθώς ο αριθμός που κατέχουν οι τράπεζες εξαντλείται και όλο και περισσότερα ΑΤΜ δίνουν υποχρεωτικά 50άρικα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.