Ειδησεογραφικό site

Λοβέρδος: Το Σεπτέμβριο θα έχουμε εξελίξεις στην Κεντροαριστερά – Θα τα βρούμε με τη ΔΗΜΑΡ

96

Εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς το Σεπτέμβριο, προέβλεψε ο Υπ. Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο Bήμα Fm, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη στο πλαίσιο του διαλόγου για την Κεντροαριστερά ως επικεφαλής του κόμματος, Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ, στα γραφεία στην Αγίου Κωνσταντίνου.

«Θα ξεπεράσουμε συγκρούσεις του παρελθόντος» σημείωσε χαρακτηριστικά στο Βήμα Fm, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του διαλόγου με την ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον σε επίπεδο βάσης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Bήμα Fm, για το αν η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με θέμα τα οικονομικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην οποία αποφασίστηκε και η αυτοχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ στον τομέα της έρευνας, ήταν “τρικομματική” (όπως αναφέρει και σε σχόλιο του ο Μικροπολιτικός στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), ο Υπ. Παιδείας τόνισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ για την Κεντροαριστερά ο οποίος προέβλεψε ότι θα καταλήξει σε συνεργασία το Σεπτέμβριο με φόντο και το συνέδριο της Ελιάς.

Συνάντηση ΔΗΜΑΡ-Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, ΔΗΜΑΡ και Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, στη συνάντηση «οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συμφώνησαν ότι ο διάλογος ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις είναι απαραίτητος, θα πρέπει να συνεχισθεί και να στηρίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές και προτεραιότητες, η εφαρμογή των οποίων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση με κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και αδιαπραγμάτευτη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ στη συνάντηση συμμετείχαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Μανίκας και από τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα οι Χρήστος Αηδόνης, Δημήτρης Τσιρώνης, Ευθύμιος Καρδάρας και Δημήτρης Δόλης.

Για την αυτοχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ στον τομέα της έρευνας

Το κράτος μπορεί να βοηθάει μέχρι ένα ορισμένο σημείο τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δήλωσε ο Υπ. Παιδείας υπεραμυνόμενος της απόφασης για αυτοχρηματοδότηση των πανεπιστημίων στον τομέα της έρευνας.Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Παιδείας κλήθηκε να απαντήσει στην άποψη ότι στο εξής ο ιδιωτικός τομέας θα χρηματοδοτεί έρευνες για την εξυπηρετηση των δικών του συμφερόντων.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι κατανοεί αυτή την αγωνία, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει «με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού» ότι δεν είναι όλες οι έρευνες για την αγορά, ένα μέρος μένει στα Ιδρύματα για την ίδια την επιστήμη.

«Αυτοχρηματοδότηση όπου μπορούμε. Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ο κρατικός κορβανάς δεν μπορεί να βοηθά πάντα. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα» συνέχισε ο υπουργός, κλείνοντας μάλιστα την πόρτα σε όσους επιθυμούν την ίδρυση νέων Τμημάτων.

Για τις μεταγγραφές αναγνώρισε ότι είναι το «δυσκολότερο θέμα», ξεκαθαρίζοντας ότι υπήρχε νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή, τον οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει.

Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, τόνισε, αναφερόμενος και στην πρόσφατη πρόταση για εξ αποστάσεως διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.