Ειδησεογραφικό site

Λοβέρδος: Κανείς διοικητικός δεν απολύεται όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση

41


Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν χάνει τη δουλειά του, συμφώνησαν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, Δευτέρα.

Στη συνέχεια, θα τηρηθεί η συμφωνία για την προκήρυξη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων που θα μπουν στη διαδικασία της κινητικότητας, δηλαδή δεν θα απολυθούν. Η ανάθεση της αξιολόγησης σε εταιρεία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ώς τις 30 Ιουνίου, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος. Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε στη συνάντησή του τη Δευτέρα με τα πανεπιστήμια να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν και να στείλουν οι διοικήσεις τους τα οργανογράμματα με τις ανάγκες τους σε διοικητικό προσωπικό.

«Η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ έγινε χωρίς αξιολόγηση» είπε ο νέος υπουργός Παιδείας και σε αυτό δέχτηκε συγχαρητήρια από την πλευρά των πρυτάνεων.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφωνία μεταξύ του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη λύθηκε με τον συμβιβασμό να προκηρυχθούν 600 θέσεις για την επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και να παγώσουν οι απολύσεις για όσο διάστημα διαρκεί η αξιολόγηση, ενώ θα επανεξεταστεί αργότερα εάν χρειάζεται συμπληρωματική προκήρυξη θέσεων.

Αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αναστάτωση στον χώρο των ΑΕΙ, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων κρατούν κλειστό το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η διοίκηση της πανελλαδικής ομοσπονδίας τους συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, για να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην επίκληση από πλευράς πρυτάνεων του περιεχομένου έκθεσης αξιολόγησής τους από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Δεν έχω λάβει καμία τέτοια έκθεση. Αν την είχα, θα την είχα κάνει σημαία, να είστε σίγουροι».

«Κάποιοι μου λένε -δεν τολμώ να το υιοθετήσω γιατί δεν ξέρω- ότι υπήρξαν επί μέρους συμφωνίες με κατευναστικό χαρακτήρα για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, τις οποίες όμως άλλα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονταν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. «Για τον λόγο αυτό θα κάνουμε όλες τις συναντήσεις μας δημόσια· δημόσια θα τα λέμε με την κυβέρνηση» συνέχισε.

Τα κενά σε υπαλλήλους

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους έθεσαν τα προβλήματα με τα κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Γ. Παναγιωτάκης είπε ότι φέτος η φύλαξη του ιδρύματος θα γίνει με εθελοντική εργασία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος, ενώ ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής ανέφερε ότι έχουν καταργηθεί ολόκληροι κλάδοι εργαζόμενων στα ΑΕΙ.

«Ο αριθμός των 880 ατόμων που είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου δεν υπάρχει αν δεν προκύψει από την αξιολόγηση» είπε ο κ. Λοβέρδος και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο για τη συναινετική λύση στην οποία κατέληξαν στο θέμα.

Αξιολόγηση με διεθνή στάνταρ

Ο νέος υπουργός Παιδείας είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με βάση διαδικασία του ΕΣΠΑ και με διεθνή στάνταρ και δείκτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πελατειοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα βάλει την υπογραφή του χωρίς αξιολόγηση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας αξιολόγηση. Με το μάτι θα την κάνουμε; Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων» συνέχισε.

«Ένα δεκάμηνο περίπου τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια απίστευτη διαδικασία λόγω της διαθεσιμότητας» είπε ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Β. Καρδάσης. «Ξέρετε τι θα βγάλει αξιολόγηση; Ότι πρέπει να κάνουμε προσλήψεις στα πανεπιστήμια. Έχουμε σοβαρές ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως σήμερα» συνέχισε.

«Αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας δεν υπάρχει λογιστής» είπε ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Θ. Σφηκόπουλος. Όπως είπε, ο ειδικός λογαριασμός του Πανεπιστημίου έχει χάσει τους μισούν υπαλλήλους του και τη διευθύντριά του, ενώ σε διαθεσιμότητα βγήκαν όλοι οι υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για την πυρόσβεση στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου. «Αυτό το καλοκαίρι η Πανεπιστημιόπολη θα καεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφηκόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι σχεδόν κάθε ημέρα γίνονται κλοπές και βανδαλισμοί σε τμήματά του λόγω της έλλειψης σε φύλακες.

«Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό αλλά κομβικό. Το σύστημα έχει καταρρεύσει γιατί έχουν αφαιρεθεί κρίσιμοι κόμβοι» συνέχισε χαρακτηριστικά ο κ. Σφηκόπουλος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.