Ειδησεογραφικό site

Λοβέρδος: Κάλυψη των κενών στα σχολεία ώς την 1η Οκτωβρίου

49

Την πεποίθηση ότι τα κενά σε δάσκαλους και καθηγητές θα έχουν καλυφθεί ώς την 1η Οκτωβρίου εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι είναι η πιο δύσκολη χρονιά από πλευράς έλλειψης χρημάτων, προσωπικού και συνταξιοδοτήσεων. «Τα βιβλία είναι στη θέση τους και έχουμε διορίσει τις τελευταίες ημέρες 5.100 αναπληρωτές. Όλο το σύστημα διαθέτει 127.033 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές. Θα έχουμε τη δυνατότητα, τις επόμενες ημέρες, διαπιστώνοντας πόσα είναι τα κενά, να στείλουμε 10.000 ακόμα εκπαιδευτικούς και την 1η Οκτωβρίου θα έχουμε άλλους 1.000 αναπληρωτές ως εφεδρεία, για να καλύψουν έκτακτα περιστατικά».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη χρονιά σημειώνοντας πως τα χρηματικά ποσά που εξασφαλίστηκαν φέτος από το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την πληρωμή εκπαιδευτικών δεν θα είναι εφικτό να εξασφαλιστούν και του χρόνου. Γι’ αυτό τόνισε πως πρέπει να σπάσει ο κανόνας του 1/10 στις προσλήψεις.

«Πρέπει να απευθυνθούμε στον υπουργό Οικονομικών, διότι αν πάρουμε 10.000 εκπαιδευτικούς, τους πληρώνει ο προϋπολογισμός και όχι το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ και βάσει της μελέτης που κάναμε, ήδη θέσαμε το ζήτημα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όπως καταλαβαίνετε, η τελική απόφαση ανήκει στην Επιτροπή. Θέλουμε να γίνει τώρα αυτό, στις αρχές Οκτωβρίου, για να κάνουμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ είτε το Νοέμβριο είτε το Φεβρουάριο» είπε.

Για τον περιορισμό της Φυσικής Αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα ανέφερε: «Κόψαμε κακώς τη Γυμναστική και ευτυχώς πρόλαβα να την προσθέσω στο αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου και θα προλάβω να την προσθέσω και στο αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου πριν έχουμε πολιτικές εξελίξεις, γιατί ξεκινάμε και ένα πρόγραμμα άθλησης με τον ΣΕΓΑΣ σε όλη την Ελλάδα, επειδή έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά. Έτσι σκέφτονταν πριν πάω στο υπουργείο… Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το έκανε, πριν πάω στο υπουργείο. Τι να κάνουμε; Έκοψαν και την Πληροφορική από εξεταστέο μάθημα για τα τμήματα πληροφορικής. Την ξαναέβαλα τώρα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τα έκοψαν.»

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να τελειώνω με τα θέματά μου και ό,τι στρατηγικό έως το Φεβρουάριο. Μπορεί κάποιος να κάνει όνειρα, αλλά ένας πολιτικός με εμπειρία γνωρίζει ότι είναι μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή η προεδρική εκλογή και ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες. Μπορεί να βγει Πρόεδρος, μπορεί όμως και να μη βγει. Δεν μπορείς να σχεδιάζεις κάτι που θα κάνεις τον Απρίλιο.

» Θεωρώ, όμως, πολύ πιθανό να βγει Πρόεδρος και μάλιστα με μια πλειοψηφία κοντά στις 190 ψήφους. Έχω επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο των Ανεξαρτήτων. Αλλά δεν το λέω υπό οποιαδήποτε υποψηφιότητα. Και υπάρχουν δύο πιθανότητες: κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς Πρόεδρος, άνδρας ή γυναίκα. Γιατί αποκλείουμε πάντα τις γυναίκες; Και γιατί λέμε ότι είμαστε προσηλωμένοι στην Κεντροαριστερά; Η Κεντροαριστερά έχει δυνατότητες προεδρικής, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά η Κεντροδεξιά ίσως να έχει μεγαλύτερες. Στον ευρύτερο χώρο, με πρόσωπο που είναι αποδεκτό, διότι σήμερα δεν περνάει έτσι».

Τα σχόλια είναι κλειστά.