Ειδησεογραφικό site

Αλλάζει σελίδα το ΠΑΣΟΚ – Την Κυριακή εκλέγεται ο πέμπτος πρόεδρος του Κινήματος – Οι τρεις υποψήφιοι Γεννηματά, Λοβέρδος και Κωνσταντινόπουλος δίνουν τη μάχη του σταυρού-Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ

57

Δύο 24ωρα έμειναν για την αλλαγή της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι τρεις υποψήφιοι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Φώφη Γεννηματά αποκαλύπτουν τα σχέδια που έχουν για την παράταξη, αλλά και για τη χώρα, αν και ο προεκλογικός αγώνας κινείται σε χαμηλούς τόνους. Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή, τότε το επόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία ανάμεσα στους δύο πρώτους, εκτός και αν ο δεύτερος εκφράσει την επιθυμία να μην γίνει αυτό, στην περίπτωση που θα έχει μεγάλη διαφορά από τον πρώτο.

Δύσκολες οι προβλέψεις για το ποίος θα είναι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.  Η συλλογή των υπογραφών και η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θόλωσε τα πράγματα, σε ό,τι αφορά στο ποιος έχει τη δυναμική νίκης. Από την μια πλευρά η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε των εντυπωσιακό αριθμό των 670 υπογραφών προκειμένου να προκειμένου να πιστοποιηθεί η υποψηφιότητά της, έναντι 317 και 300 των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Ανδρέα Λοβέρδου αντίστοιχα. Εντούτοις το προβάδισμα αυτό της κυρίας Γεννηματά δεν επιβεβαιώθηκε στην εκλογική διαδικασία για τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις στη σφαίρα επιρροής της είναι μόλις το 20% των μελών. Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 145 μέλη, οι 130 είναι οι εκλεγμένοι και οι 30 οι συμμετέχοντες αριστίδην, δηλαδή βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στο θέατρο Ακροπόλ εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται εδώ και δυο ημέρες σε πορεία έξω από το ευρώ.  Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε αν αναλάβει, θέλει να γίνει μια δυνατή αντιπολίτευση και να έχει μια δυνατή φωνή. Τόνισε πως ο λαός μας ζήτησε να είμαστε αντιπολίτευση. Ακόμα ένας στόχος του κ. Λοβερδου είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης, προτείνοντας ένα μεγάλο συνέδριο τέλος του 201,  ενώ κάλεσε για σύγκλιση όλων των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Παρατήρησε επίσης οτι στις συγκεντρώσεις υπάρχουν πολλοί νέοι επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρά την κρίση ανατροφοδοτείται.  Σχετικά με τη διαπραγμάτευση ανέφερε ότι κάθε μήνας που περνά σημαίνει 700 εκατ. ευρώ μέτρα και ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο κόμμα την καταψήφιση της συμφωνίας. Επίσης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι “δεν θα ανεχτώ πια τραμπουκισμούς από τον Σύριζα και ότι αμπελοφιλοσοφούντες και δημαγωγοί κοινωνιστές κυβερνούν τον τόπο. Φαντασιώνονται τον διασυρμό της χώρας ως πλανητική τους επιβεβαίωση”. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η παράταση του μνημονίου είναι η χειρότερη εκδοχή. Παράταση ως το 2016 με τα χρήματα που θα παίρναμε τον Φεβρουάριο.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχει τονίσει ότι είμαστε εδώ να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας με ρεαλισμό και ευθύνη. Η συμμετοχή της χώρας στο Ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια οικονομική επιλογή. Είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική στρατηγική». Επιπλέον ο κ. Κωνσταντινόπουλος έχει κάνει λόγο για «ένα κράτος που θα στηρίζεται στην Αριστεία, την Αξιοκρατία, την Αξιολόγηση. Σχεδιάζουμε κεντρικούς εθνικούς στόχους, ώστε να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και βιώσιμη κοινωνική πολιτική». Επίσης, προεκλογικό βίντεο υποστήριξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φίλοι του, εν όψει της μάχης για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο βίντεο περιγράφεται με δραματικό ύφος μέσω φωτογραφιών η ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ξεκινώντας με εικόνες διαδηλώσεων φοιτητών την περίοδο της δικτατορίας. Αμέσως εμφανίζεται η ιστορική φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν επιστρέφει στην Αθήνα με την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών.  Στη συνέχεια κυριαρχούν μια σειρά από φωτογραφίες και πάλι του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Το σύνθημα «αλλαγή» επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά σε έγχρωμες εικόνες, που παραπέμπουν στο σήμερα.


Φώφη Γεννηματά

Επίσης, καθαρή εντολή από την πρώτη  Κυριακή με την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζήτησέ η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη της στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στον τηλεοπτικό σταθμού STAR. “Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους πολίτες που πορεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, που νοιάζονται για το χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή» σημείωσε η  Φώφη Γεννηματά. «Όποιον και αν θέλουν να ψηφίσουν, να έρθουν, διότι δίνουν μεγάλη δύναμη στο εγχείρημα, στην προσπάθεια να κάνουμε μια νέα αρχή. Είναι σημαντικό να δοθεί μια καθαρή εντολή. Να τελειώσει την Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολλούς μήνες σε μια κατάσταση μεταβατική, σε μια κατάσταση αβεβαιότητας. Είναι ανάγκη ο χώρος να ανασυγκροτηθεί», τόνισε.
Στην παρατήρηση ότι την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε: «Θα αποφασίσει η βάση του Κινήματος την Κυριακή για το αν μπορεί μια γυναίκα να είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι δεν τίθεται  ζήτημα άντρας ή γυναίκα σε αυτή την υπόθεση. Είναι μια συλλογική υπόθεση και πρέπει να είναι μια συλλογική υπόθεση. Από εκεί και πέρα κακά τα ψέματα ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για μας. Πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύουμε ότι ναι μπορούμε, ότι μπορεί μια γυναίκα να σηκώσει τέτοια ευθύνη. Το έχω ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Οι άντρες ξέρετε με το καλημέρα θεωρείται ότι μπορούν, μέχρι να αποδείξουν το αντίθετο. Θεωρώ όμως ότι είναι ζήτημα χαρακτήρα, χρειάζεται και δυναμισμός,  χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Έχω μάθει να δίνω μάχες και ελπίζω να είναι και αυτή άλλη μιια».

Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ

Αντίστροφα μετρούν στο ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή της ηγεσίας, μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι τρεις υποψήφιοι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Φώφη Γεννηματά αποκαλύπτουν τα σχέδια που έχουν για την παράταξη, αλλά και για τη χώρα, αν και ο προεκλογικός αγώνας κινείται σε χαμηλούς τόνους.

Η Φώφη Γεννηματά θα ψηφίσει στις 11.15 π.μ., στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θα ψηφίσει στις 12.00 στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη στην Αρκαδία και ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα ψηφίσει στις 12.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μεταμόρφωσης – Αττικής.

Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή, τότε το επόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία ανάμεσα στους δύο πρώτους, εκτός και αν ο δεύτερος εκφράσει την επιθυμία να μην γίνει αυτό, στην περίπτωση που θα έχει μεγάλη διαφορά από τον πρώτο.

Δύσκολες οι προβλέψεις για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.  Η συλλογή των υπογραφών και η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θόλωσε τα πράγματα, σε ό,τι αφορά στο ποιος έχει τη δυναμική νίκης.

Από την μια πλευρά η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε των εντυπωσιακό αριθμό των 670 υπογραφών προκειμένου να προκειμένου να πιστοποιηθεί η υποψηφιότητά της, έναντι 317 και 300 των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Ανδρέα Λοβέρδου αντίστοιχα. Εντούτοις το προβάδισμα αυτό της κυρίας Γεννηματά δεν επιβεβαιώθηκε στην εκλογική διαδικασία για τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις στη σφαίρα επιρροής της είναι μόλις το 20% των μελών. Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 145 μέλη, οι 130 είναι οι εκλεγμένοι και οι 30 οι συμμετέχοντες αριστίδην, δηλαδή βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.