Ειδησεογραφικό site

Λιτανείες και παρελάσεις

48

Του Ηλία Κανέλλη

Φίλες μου, γεια σας. Χθες το πρωί είδα ένα όνειρο. Οτι ο αγαπημένος μου μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο παναγιότατος παππούλης Ανθιμος, επέστρεψε στην κρατική τηλεόραση. Ανοιξα τη συσκευή και σχεδόν δάκρυσα. Ναι, ήταν εκεί, στη ΝΕΡΙΤ, που μετέδιδε τη θεία λειτουργία από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο πρόγραμμα μετέδιδε και δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Στο τρίτο, όμως, μεταδιδόταν πατριαρχική συνοδική θεία λειτουργία από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Επιτέλους, τρία κανάλια της κρατικής τηλεόρασης μας δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα επιλογής. Ηξερα όμως ότι είναι μια πλάνη.Διότι ο παππούλης Ανθιμος μπορεί να είχε χθες τη δυνατότητα να βγάλει λόγο προς το εκκλησίασμα, και ουσιαστικά σε ολόκληρη την επικράτεια (και όπου άλλου παίζει δορυφορικά η ΝΕΡΙΤ). Ωστόσο, από την άλλη Κυριακή θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα (που λέει κι ο Αντώνης Σαμαράς) και θα κάνουμε πάλι πολύ καιρό να δούμε λειτουργία από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που, όπως και να το κάνεις, δημιουργεί μια έκλειψη σε όσους έχουμε γαλουχηθεί με τα κυριακάτικα πρωινά της ΕΤ3. Ας είναι.

Το μικρό παράθυρο στη Θεσσαλονίκη μάς επέτρεψε να δούμε και άλλα αγαπημένα πρόσωπα που εκπροσωπούν το σύγχρονο πρόσωπο της. Είδαμε, ας πούμε, τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, τον αγαπημένο μας ΥΜΑΘ, Γιώργο Ορφανό, σε παραγωγική δράση, σε λιτανείες δηλαδή και δοξολογίες για τον πολιούχο. Στο καπάκι θα τον δούμε και σε εθνικές παρελάσεις, μάλιστα πλάι στον Δημήτριο Αβραμόπουλο – τον μεγαλοπρεπή. Περιττό να σημειωθεί ότι η υπερηφάνεια του ΥΜΑΘ είναι γνησίως εθνική, κι ας προπορεύονται της υψηλότητός του τρεις δεσποτάδες, η δρομεύς Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας – που επίσης σε γεμίζουν περηφάνια. Παρόλη τη συγκίνηση του, πάντως, ο ΥΜΑΘ έδωσε το σωστό νόημα της γιορτής, που η κρατική τηλεόραση δεν νομίζω ότι ανέδειξε: «Εκτός από τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν και ιστορική σημασία, καθώς μας θυμίζουν τις μάχες που δόθηκαν πριν από εμάς για εμάς κ.λπ.». Πολιτικοί στην πρωτοπορία, τι να λέμε.

Αναδημοσίευση από «Τα «Νέα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.