Ειδησεογραφικό site

Λιγότερη λιτότητα υπόσχεται ο νέος Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

22

Να σπάσει «τον φαύλο κύκλο της λιτότητας» υποσχέθηκε την Πέμπτη ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα «μετριοπαθές» πρόγραμμα που θα σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έθεσε δε ως προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση των ανισοτήτων.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, την οποία θα στηρίζει στο κοινοβούλιο η ριζοσπαστική αριστερά, «έχει χαράξει μια απαιτητική τροχιά με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους» επανέλαβε ο κ. Κόστα. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σχεδιάζει «να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα απέναντι στον φαύλο κύκλο της λιτότητας που το μόνο που έκανε ήταν να επιδεινώσει τα οικονομικά, τα κοινωνικά, ακόμα και τα δημοσιονομικά προβλήματα», όμως, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «αυτή η εναλλακτική πολιτική θα είναι ρεαλιστική και συνετή».

Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, στις οποίες επικράτησε ο απερχόμενος συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος ωστόσο έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας στο κοινοβούλιο, διατηρώντας ωστόσο τις θέσεις τους σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα δεν κρύβει τον προβληματισμό του σχετικά με αυτή τη συμμαχία και εκτίμησε σήμερα ότι οι φόβοι «σχετικά με την πολιτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί» παρά τις εγγυήσεις που έδωσε ο κ. Κόστα. Πρώτη μεγάλη δοκιμασία που θα κρίνει τη συνοχή της συμμαχίας είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο θα καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.