Ειδησεογραφικό site

Λα Ρεπούμπλικα: Σε εξέλιξη διαπραγμάτευση περιορισμού του Δημοσιονομικού Συμφώνου

69

 Διαπραγμάτευση για τον περιορισμό και ουσιαστική τροποποίηση των ετήσιων στόχων και παραμέτρων που θέτει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά με τις κυβερνήσεις των χωρών μελών την δυνατότητα να περιορισθεί η ετήσια μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, από το 0,5% το οποίο προβλέπεται έως τώρα, στο 0,25%.

Σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, στην διαπραγμάτευση αυτή μπορεί να γίνει επίσημα αναφορά στην Σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα λάβει χώρα στις 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να δοθεί ένα ουσιαστικό νόημα στις μέχρι τώρα προσπάθειες που στοχεύουν στον περιορισμό της λιτότητας και στην ενίσχυση της ευελιξίας.

Αν καταλήξει αίσια η εν λόγω διαπραγμάτευση, η Ιταλία μπορεί να αναθεωρήσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματός της σε σχέση με το ΑΕΠ, για το 2015, από το 1,8% στο 2,2%.

Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, η κυβέρνηση Ρέντσι θα μπορούσε έτσι να αποφύγει την υιοθέτηση έκτακτων οικονομικών μέτρων τον Σεπτέμβριο και να πετύχει μια «έκπτωση» πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ότι αφορά την αναγκαστική μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Η διαπραγμάτευση για την «νέα αυτή συνθήκη», σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, τέλος, «αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονες οικονομικές δυσκολίες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.