Ειδησεογραφικό site

Λαφαζάνης: Κανένας ψηφοφόρος δεν είναι «απόβλητος»

75

Τη βεβαιότητα ότι ο αριστερός προοδευτικός κόσμος θα πάει ενωμένος στην κάλπη, δίνοντας μεγάλη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Χαρακτήρισε, δε, πράξη ευθύνης, όπου είναι στο β’ γύρο υποψήφιος του ΚΚΕ και δεν υπάρχουν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, να τους στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ανεπιφύλακτα.

Σε σχέση με το θέμα που έχει ανοίξει με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε: «Δεν κάνουμε ανοίγματα πέραν του χώρου της Αριστεράς σε ηγεσίες. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και τους καλούμε να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Εντούτοις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «τον πολίτη που ψήφισε οποιοδήποτε κόμμα δεν τον βάζουμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και του λέμε ότι εσύ είσαι απόβλητος. Υπάρχει μεγάλη ανακατάταξη στην κοινωνία προς αριστερές προοδευτικές θέσεις».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο κ. Λαφαζάνης είπε πως δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε πως, όταν θα γίνει κυβέρνηση, «θα επιμείνουμε στην πλήρη σταθερή εφαρμογή του αντιμνημονιακού προγράμματός μας… Δεν είμαστε ήξεις αφήξεις.. Δημόσια δεσμευόμαστε πλαίσιο αποφασισμένο συλλογικά και δημοκρατικά. Δημοψήφισμα, αν δεν δεχθούν. Ζητάμε την έγκριση από εκλογές, αυτό θα είναι η μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές και μετά θα επιδιώξουμε να έχουμε μεγάλους αγώνες, για να έχουμε εθνικές κάλπες εκεί, θα προσπαθήσουμε να έχουμε μεγάλη πλειοψηφία. Θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Αυτό θα είναι το πλαίσιο που θα κινηθούμε, πλαίσιο σεβασμού του ελληνικού λαού και των αποφάσεών του».

Από την πλευρά τπυ, σκληρή γλώσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΚΕ, μιλώντας στον ίδιο σταθμό.

Ο κ. Ζαριανόπουλος χαρακτήρισε «άθλια κοροϊδία τις τελευταίες ώρες πριν τις εκλογές το κάλεσμα του Τσίπρα». Παρομοίασε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ με «το παλιό βρώμικο ΠΑΣΟΚ», επειδή «κάνει την ίδια δουλειά».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ έκανε λόγο, επίσης, για «βρώμικες αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος «αν αλλάξει ηγεσία η ΝΔ, θα μπορέσει να συγκυβερνήσουν».

Ο κ. Ζαριανόπουλος ερμήνευσε την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα να υποστηριχθούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ ως «παιχνίδι προβοκατόρικο ενάντια στο ΚΚΕ. Δηλώνουν από τώρα ότι σε τιποτα δε θα αλλάξουν τα μνημόνια, οι κατώτεροι μισθοί εκεί που τους ξέρουμε». Και κατέληξε για το σχετικό θέμα: «Μέγγενη είναι, δεν είναι αγκαλιά».

Αλέκος Καλύβης: Θέλουμε να φέρουμε στην Αριστερά τους ψηφοφόρους της ΧΑ

Το πιο ξεκάθαρο και σαφές άνοιγμα στη Χρυσή Αυγή, εν όψει όχι μόνο του 2ου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, έκανε σήμερα, με δηλώσεις του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Καλύβης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ταυτίζουμε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με την ηγεσία της. Θέλουμε να τους «τραβήξουμε» πίσω στο δημοκρατικό πλαίσιο και στην Αριστερά».

«Κάθε ψήφος που δίνεται» συνέχισε, «δεν είναι εξασφαλισμένη ες αεί. Άρα λοιπόν, δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι φασίστες και είναι εγκληματική η πρακτική τους και το έχουμε πει αυτό, αλλά απευθυνόμαστε συνολικά στον κόσμο».

Κια τόνισε: «Δεν ταυτίζουμε τον απλό κόσμο με την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης και προσπαθούμε να τραβήξουμε αυτόν τον κόσμο πίσω, προς την Αριστερά».

«Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι όλοι οι τρόποι που ασκήθηκαν μέχρι τώρα για να αντιμετωπιστεί απέτυχαν» συνέχισε ο κ. Καλύβης, επισημαίνοντας: «40 χρόνια, τα κόμματα του δικομματισμού μας έριξαν στο γκρεμό και ακόμη τους ψηφίζουμε».

Με αφορμή, δε, τις δηλώσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, ότι «δεν θέλει ψήφο από τη Χρυσή Αυγή», ο κ. Καλύβης σχολίασε: «Αυτά τα πράγματα είναι αστεία. Δεν θέλουμε ψήφο από τον κόσμο; Από το λαό προφανώς την ψήφο θέλουμε. Θέλουμε η ψήφος του κόσμου να πάει στην Αριστερά, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

Επανερχόμενος στο ζήτημα, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ο κ. Καλύβης τόνισε: «Σε γενικές γραμμές επεσήμανα την ανάγκη να χτυπηθεί πολιτικά και ιδεολογικά η Χρυσή Αυγή, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια  ανειρήνευτη αντιπαράθεση, διότι η αριστερά είναι ο κύριος και βασικός αντίπαλος του φασισμού και του νεοναζισμού. Και αυτό το έκανε η αριστερά ακόμη και όταν η εγκληματική αυτή οργάνωση είχε πολύ μικρά ποσοστά, ή όταν η κυβέρνηση, αλλά και αρκετά ΜΜΕ, μέχρι πρόσφατα,  ανεχόντουσαν ή έκαναν τα στραβά μάτια στην εγκληματική πρακτική της ή υιοθετούσαν την ατζέντα της Χρυσής Αυγής».

Και συνέχισε: «Η ΧΑ πρέπει να απομονωθεί πολιτικά και ηθικά και αυτό μπορεί να γίνει με την πλήρη εκλογική αποδυνάμωσή της. Δεν  απαλλάσσουμε από τις ευθύνες, που αναμφισβήτητα  έχουν οι πολίτες, ψηφίζοντας τη ΧΑ, ούτε όμως μπορούμε  να ταυτίζουμε τον απλό ψηφοφόρο με τους ναζιστές που είναι στην ηγεσία της. Ούτε μπορούμε, επίσης, να χαρίσουμε αυτό τον απλό κόσμο στο φασισμό, βάζοντάς τον σε καραντίνα. Συνεπώς, η ανάγκη να εγκαταλείψουν  οι ψηφοφόροι τη ΧΑ -όσοι δεν είναι φασίστες- είναι κάτι που πρέπει να διεκδικηθεί και η αριστερά, όπως απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, ό,τι κι αν έχει ψηφίσει, πρέπει να απευθύνεται και σε αυτούς τους πολίτες, χωρίς ούτε λεπτό να υποστέλει την πολιτική καταδίκη αυτής της νεοναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης».

«Αυτό ήταν συνοπτικά το πνεύμα της συνέντευξης. Δυστυχώς, η επιλεκτική παρουσίαση  κάποιων αποσπασμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή τουλάχιστον συμπεράσματα για τα όσα  ελέχθησαν» λέει ο κ. Καλύβης, επιβεβαιώνοντας, κατ’ ουσίαν, το άνοιγμα στους ψηφοφόρους της ΧΑ, τους οποίους διαχωρίζει από την ηγεσία της.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της νύχτας της 18ης Μαΐου, όταν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα απευθυνθεί σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, αφήνοντας να εννοηθεί και το άνοιγμα στους ψηφοφόρους της ΧΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.