Ειδησεογραφικό site

Λάκης Παπαδόπουλος στο «Κ»: Ανθυγιεινό επάγγελμα η πολιτική

66

Της Πέννυς Κροντηρά

«Οι πολιτικοί ίδιοι ήταν πάντα. Δεν θα επιθυμούσα να είμαι πολιτικός. Είναι ανθυγιεινό και φανατισμένο επάγγελμα» δηλώνει στο «Καρφί» ο καταξιωμένος μουσικός Λάκης Παπαδόπουλος. Ο  Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ κατάγεται από τη Μυτιλήνη και την Τζιά και είναι από τους ανθρώπους που έχει συνεργαστεί στον χώρο της μουσικής με τα μεγαλύτερα ονόματα, δημιουργώντας υπέροχους δίσκους, κάνοντας σπουδαίες συνεργασίες που μας αφήνουν μια πλούσια μουσική «βιβλιοθήκη» ποιότητας για τις επόμενες γενιές.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Το ραδιόφωνο που έπαιζε τότε τραγούδια από όλα τα είδη της μουσικής και τα κράτη, ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και αμερικάνικα. Έγινα ένας φανατικός ακροατής. Την αγάπησα τη μουσική. Στην ηλικία των δώδεκα ετών, που βγήκαν και οι Beatles, τους ερωτεύτηκα και προσπαθούσα από τότε να γράψω πρωτόλεια τραγουδάκια. Έπειτα, τη δεκαετία του 1960 φτιάξαμε το συγκρότημα Dragons. Το 1981 έκανα τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο «Το άκυρον».

Ήταν εύκολο το ταξίδι προς την επιτυχία και την καταξίωση;

Ενώ έφαγα πόρτα στα διάφορα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Eurovision κ.λπ., ευτύχησα να διακριθώ στους αγώνες τραγουδιού της Κέρκυρας. Άλλα μεγέθη βέβαια ο τεράστιος Μάνος Χατζιδάκις από τους διάφορους χαρτογιακάδες, μουσικογλείφτες, ψευτοδιανοούμενους των διάφορων μουσικών πανηγυρακίων. Οι τρεις λέξεις της φράσης «ο τολμών νικά» τα εξηγούν όλα και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.

Ποιο από τα τραγούδια σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Αγαπάω σαν καλός μπαμπάς τα ασχημούτσικα, τα πιο ριγμένα από τα παιδιά μου. Όσοι είναι γονείς το καταλαβαίνουν αυτό και σίγουρα συμφωνούν.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας με την Αρλέτα στη σκηνή του «Half Note»;

Την Αρλέτα τη σκέφτομαι, την πιστεύω, τη συμμερίζομαι, την αγαπάω. Στη μουσική δύο δρόμοι τόσο διαφορετικοί, μα και τόσο ίδιοι. Σίγουρα, όπως πάντα, στη σκηνή θα υπάρχει πολύ ωραίο κλίμα.

Ποια τα επαγγελματικά σας σχέδια για τον χειμώνα;

Στο «Levare» (Λεβάρε) της Ιεράς Οδού θα είμαστε με Γιάννη Ζουγανέλη, Δημήτρη Μπάση και ένα εικοσαμελές επιτελείο τραγουδιστριών, ηθοποιών και μουσικών. Έναρξη στις 12 Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι. Δισκογραφικά θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες τριπλό cd από τη συναυλία μου στο Ηρώδειο, με όλους τους επώνυμους συναδέλφους εκείνης της βραδιάς. Εν ευθέτω χρόνω θα ακολουθήσει το «Κρουαζιερόπλοιο» πρωτότυπο και ιδιαίτερο, αλλά καλύτερα να ασχοληθούμε μαζί του κάποια άλλη φορά.

Ποιον ξένο και ποιον Έλληνα τραγουδιστή ξεχωρίζετε;

Υπάρχουν φωνές υπέροχες σε αγόρια και σε κορίτσια, όμως αυτοί που στην πορεία θα μείνουν τις περισσότερες φορές δεν είναι οι καλύτεροι. Από τους ξένους μου αρέσει ο Άντονι Κίντις των Red Hot Chili Peppers, ο Ρόμπι Γουίλιαμς και σκέφτομαι με συγκίνηση την Έιμι Γουάινχαουζ.

Πώς νιώθετε πάνω στη σκηνή;

Σαν στο σπίτι μου! Έχει τύχει να αλλάξω φανελάκι και πιτζάμες όχι στη μέση της σκηνής, λίγο πιο πέρα κάνοντάς μου πλάτες και πιλάτες ο θηριώδης μπασίστας μου. Πολλές κοπέλες τις καταλαβαίνω που θέλουν να παρακολουθήσουν τη σωματική μου ευεξία, ικανότητα και ρώμη!

Τι σας έχει διδάξει η ζωή;

Η ζωή είναι πολύ μικρή και δεν αξίζει να μας στεναχωρεί τίποτα. Και επειδή ο χειρότερος εχθρός είναι ο εαυτός μας, πρέπει να μην του δίνουμε σημασία. Όλα έρχονται και φεύγουν. Οι μέρες όμως λιγοστεύουν στο κουβάρι της ζωής. Υγεία να υπάρχει και λιγότερη χαζομάρα στους παράξενους καιρούς που διανύουμε.

Ποιες είναι οι αδυναμίες σας και ποιες οι απολαύσεις σας στη ζωή;

Μεγάλη αδυναμία έχω στον γιο μου, στο παιδί μου, όπως όλοι οι γονείς. Όσον αφορά τις απολαύσεις, για εμένα είναι οι εκδρομές που ξεκινάς χωρίς να ξέρεις πού πηγαίνεις.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα νέα παιδιά;

Ο καθένας και η καθεμιά από αυτούς επιβάλλεται να έχουν το προσωπικό τους αποτύπωμα. Όσο για τους μελλοντικούς συναδέλφους μου, να μην τα περιμένουν όλα από τη μουσική, το κυρίως επάγγελμα να είναι άλλο και, αν τους χαμογελάσει, τους χαμογέλασε… τότε ας τα παρατήσουν τα υπόλοιπα. Προσωπικά έχω είκοσι πέντε χρόνια ένσημα πρωινής εργασίας.

Πού;

Παντού!

Πώς βλέπετε την πολιτική ζωή της χώρας με την οικονομική κρίση;

Έχει παραγίνει το κακό. Οι πολιτικοί ίδιοι ήταν πάντα. Το μοίρασμα της γης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε στη Γιάλτα. Από εκεί και πέρα, ό,τι και να κάνεις, θα χυθεί πολύ αίμα και δεν θα έχει αποτέλεσμα. Έχει μοιραστεί η γη από τότε. Δεν θα επιθυμούσα να είμαι πολιτικός. Είναι ανθυγιεινό και φανατισμένο επάγγελμα. Δεν θα ήθελα να βρεθώ αντιμέτωπος με την αρένα του γηπέδου έχοντας χάσει πέναλτι στις καθυστερήσεις.

Τι είναι για εσάς η «μουσική»;

Τα πάντα. Όταν είμαι μόνος στο αμάξι, ακούω επιλεγμένες συλλογές μουσικής της αρεσκείας μου και λέω μόνος, γιατί, αν βρεθεί μέσα κάποιος άσχετος από το άκουσμα, παρακαλάει σε κάποιο κόκκινο φανάρι να ανοίξει την πόρτα και να πεταχτεί έξω (καφροειδής κατάσταση). Μια φορά θυμάμαι που είχαμε ξεχάσει στο πίσω κάθισμα κοιμισμένο τον μικρό γιο ενός φίλου μου, ο οποίος σηκώθηκε ζαλισμένος με πονοκέφαλο. Βέβαια αυτός ο καταιγισμός καλαίσθητης μουσικής μετά από χρόνια, εκτός από γιατρό, τον έκανε εξαιρετικό μουσικό-τραγουδιστή, που στα κενά του ανεβαίνει στην σκηνή μαζί μας, παίζουμε μαζί και χαιρόμαστε. Όσο για εμένα, αυτή την εποχή ασχολούμαι αβίαστα και όχι ανελλιπώς, πειραματιζόμενος σε καινούρια προσωπικά μονοπάτια. Αισθάνομαι τιμή, χαρά και σεβασμό σε όσους με ακολουθούν και προτιμούν τα προϊόντα μου!

Τι σας εμπνέει;

Με εμπνέει το γυναικείο φύλο μέσα από τα κοινωνικά θέματα.

Τι είναι το «ροκ» για εσάς;

Το ανυπότακτο, το εξτρεμιστικό, το πειραματικό και μη αναμενόμενο, το σύγχρονο και παράλληλα πολύ παλιό. Μια ριζοσπαστική ματιά στα λιμνάζοντα της μουσικής και του λόγου.

Πώς βλέπετε τη σημερινή μουσική βιομηχανία;

Λιμνάζουσα. Εκτός από το internet δεν ασχολείται κανείς. Μουσικοί καλοί πάντα υπάρχουν, ποιότητα τραγουδιών δεν υπάρχει. Οι δίσκοι πια και μία καριέρα πουλιούνται σε κυριακάτικη εφημερίδα. Έχει καταντήσει να ανταλλάσσονται σε ένα φύλλο εφημερίδας όλη η καριέρα του Τσιτσάνη, τέσσερα cd, μαζί με την καριέρα του Μητσάκη, άλλα τέσσερα cd για 4 ευρώ.

* Ο Λάκης Παπαδόπουλος θα εμφανιστεί μαζί με την Αρλέτα στο «Half Note Jazz Club» το Σάββατο 28 Νοεμβρίου

Τα σχόλια είναι κλειστά.