Ειδησεογραφικό site

Κoλλημένος με την κάλπη ο Σαμαράς – Ρεπορτάζ στο «Κ»

26

Του Γιάννη Χρηστάκου

Εντολή να ετοιμάζεται η ΝΔ ακόμη και για εκλογές δόθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά όπως φάνηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Συγγρού για να δοθούν οι σχετικές οδηγίες. Η ΝΔ θα βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική ετοιμότητα καθώς εκτιμάται οτι ο πρωθυπουργός θα πάρει τελικά τη συμφωνία που θα του προσφέρουν και θα την περάσει από την Βουλή (λογική πολιτική σκέψη) αλλά δεν θα αντέξει την εφαρμογή της ως το τέλος του χρόνου, όπως μαζί με αυτήν δεν θα αντέξει και η Οικονομία της χώρας. Στο σχέδιο β, πέραν δηλαδή της λογικής εξέλιξης, υπάρχει η αδυναμία του πρωθυπουργού να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν οπότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Παρά το γεγονός οτι βασικά στελέχη έλειπαν από την σύσκεψη γιά διαφορετικούς λόγους ο καθένας ( π.χ. ο Μητσοτάκης είχε Βουλή και η Ασημακοπούλου… τηλεοπτική εμφάνιση) ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στους συνομιλητές του την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να κλείσει τη διαπραγμάτευση και ζήτησε να ενημερωθούν όλοι οι προϊστάμενοι τομέων οτι θα πρέπει να ετοιμάσουν προτάσεις για την αντιπολιτευτική τακτική και να τις προυσιάσουν έως την εθνική συνδιάσκεψη τον Ιούλιο.

 

ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ

Όπως συνηθίζεται, στις συσκέψεις αυτές που έχουν πιο επίσημη αλλά και διευρυμένη σύνθεση δεν γίνεται κουβέντα για τα βαθιά σχέδια του ηγετικού επιτελείου, ωστόσο το μήνυμα που δόθηκε ήταν οτι κάθε ώρα που περνάει μπορεί να φέρει απρόοπτες εξελίξεις και άρα θα πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Σαμαρά του ζητήθηκε να γίνεται συχνά αυτή η διαδικασία ώστε να υπάρχει η ετοιμότητα και κυρίως η επικαιροποίηση των στοιχείων που προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση. Αλλωστε τα στοιχεία αλλάζουν από ωρα σε ώρα και η Συγγρού δεν έχει εμπιστοσύνη στα όσα λέγονται από τα κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά παρατήρησε οτι «δεν υπάρχει ενημέρωση από την κυβέρνηση» δείχνοντας έτσι και στους παριστάμενους οτι πράγματι δεν υπάρχει ούτε ένας σύνδεσμος επικοινωνίας με την κυβέρνηση, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν οτι τα υπόλοιπα κόμματα έχουν τους διαύλους τους. Τέτοιοι δίαυλοι, υπήρχαν, με εξαίρεση κάποια διαστήματα έντασης και όταν στο Μαξίμου ήταν ο Αντώνης Σαμαράς αλλά πολύ περισσότερο η αναγκαία επαφή γινόταν επί προεδρίας Μεϊμαράκη στη Βουλή για τις κρίσιμες συνεδριάσεις στα καυτά νομοσχέδια.

 

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ

Μπορεί η Συγγρού να μην έχει σε αυτές τις κρίσιμες μέρες και να μην επιδιώκει να έχει έστω και αυτή την ενημέρωση που θα έπρεπε να απαιτεί, έχουν όμως άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συζητούν τακτικά με τους πρωταγωνιστές από την ελληνική πλευρά της διαπραγμάτευσης. Γιά παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης διατηρεί ακόμα τις καλές σχέσεις που ανέπτυξε με τον Γιάννη Δραγασάκη όταν ο σημερινός υπουργός ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής και μετείχε στη διάσκεψη των προέδρων. Σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ. Η Συγγρού επιλέγει να έχει ενημέρωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, τους σημερινούς θεσμούς δηλαδή, όπως βάφτισε την τρόικα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Καρφιού»

τα μαντάτα που φτάνουν στο γραφείο του Α. Σαμαρά και των στενών συνεργατών του είναι οτι αυτή η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να κλείσει, παρά μόνο στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποδεχθεί πλήρως την πρόταση που έχουν υποβάλει οι θεσμοί και την οποία του παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Μερικές μικροαλλαγές σε σημεία αλλά και απάλειψη σημείων της πρόταση όπως π.χ. η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η περικοπή επικουρικών και μείωση μισθών στο δημόσιο, γίνονται δεκτά χωρίς κανένα πρόβλημα μόνο στην περίπτωση που θα δοθούν ισοδύναμα μέτρα με το ίδιο ακριβώς δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

 

Τα δύο σενάρια για συμφωνία και… διαφωνία

Πέρα από τις δηλώσεις ορισμένων στελεχών της ΝΔ οτι θα στηρίξουν έστω και την κακή συμφωνία, δηλώσεις που προέρχονται κυρίως από όσους αμφισβητούν τη στρατηγική της Συγγρού, το σενάριο γιά το κεφάλαιο «συμφωνία» περιλαμβάνει δύο κινήσεις:

A)   Υπάρχει συμφωνία και έρχεται στην Βουλή

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Α. Σαμαράς έχει αποφασίσει να κρατήσει σκληρή στάση και κυρίως να μην αφήσει τα γεγονότα να ρίξουν το βάρος στο τι θα κάνει εκείνος αλλά στο τι θα κάνουν αυτοί που κυβερνούν. «Εχουν ή δεν έχουν την δεδηλωμένη;» λένε στελέχη της ΝΔ, «αν την έχουν δεν χρειάζονται εμάς και είναι σαφές οτι δεν πρόκειται να πούμε “ναι” σε μία βαριά συμφωνία, αλλά προσέξτε: Σε τι συμφωνία; Θα περιλαμβάνει σκληρές αποφάσεις γιά τις αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, την κατάργηση κι άλλων προνομίων και τη μείωση των κρατικών δαπανών, ή θα κινηθεί σε περιβάλλον προστασίας του κρατισμού; Στη δεύτερη περίπτωση η ΝΔ δεν μπορεί ιδεολογικά να την ψηφίσει, είναι πολύ πέρα από τις κόκκινες γραμμές της».

Β) Δεν υπάρχει συμφωνία και συζητούνται οι εκλογές ή το δημοψήφισμα

Σε αυτήν την περίπτωση θα εκτιμηθεί και σε τι κατάσταση θα βρίσκονται τα ταμεία του κράτους και των τραπεζών, αλλά το σίγουρο κριτήριο είναι ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να αποφύγει ο τόπος τις εκλογές και η Βουλή να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησης, όχι όμως και του πρωθυπουργού ο οποίος εκλέχθηκε από τους πολίτες.

Οι εκλογές και οι εξελίξεις σε σχέση με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για συμφωνία, είναι τα βασικό αντικείμενα συζήτησης στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά και ο σχεδιασμός γιά την αντιμετώπιση των εξελίξεων βασίζεται σε αυτά τα στοιχεία. Αρκετοί εκ των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού πιστεύουν μάλιστα οτι δεν θα υπάρξει συμφωνία καθώς εκτιμούν οτι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τολμήσει καν να επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν μία τέτοιας σκληρότητας συμφωνία η οποία αναμφίβολα θα είναι πολύ πιό βαριά από αυτήν που διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.