Ειδησεογραφικό site

Κώστας Σκανδαλίδης: Το ΠΑΣΟΚ εγγυητής της επόμενης μέρας – Συνέντευξη στο «Καρφί»

70

Ανοιχτός στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση και διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας δηλώνει στο «Καρφί» ο Κώστας Σκανδαλίδης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθηνών, και υπογραμμίζει τον ρόλο του εγγυητή της επόμενης ημέρας που μπορεί να έχει η Χαριλάου Τρικούπη. Επιμένει στο όλον ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν υπάρχει βενιζελικό ή παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και σημειώνει ότι πρέπει να μείνουν όλες οι πόρτες του διαλόγου ανοιχτές, αφού στο Συνέδριο του κόμματος, αμέσως μετά τις εκλογές, όλα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης της παράταξης θα τεθούν επί τάπητος.

Γιατί να  ψηφίσει ο πολίτης ΠΑΣΟΚ και όχι κάποιο άλλο κόμμα του προοδευτικού χώρου;

Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη μέρα για τη χώρα. Διαθέτει τη γνώση, την πείρα, την αποδεδειγμένη ικανότητα και κυρίως έχει τη μόνη πραγματικά προοδευτική πρόταση. Μια πρόταση που θα ξεχρεώσει τη χώρα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα προστατεύσει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και τις θυσίες του λαού και θα αλλάξει τη μνημονιακή συνταγή θέτοντας τέρμα στη λιτότητα και την ύφεση. Τέλος, γιατί θα ενώσει ξανά τους Έλληνες σε ενιαίο μέτωπο απέναντι στην πόλωση, τον διχασμό και την  εμφυλιοπολεμική διαμάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σας κατηγορούν ότι τα δύο χρόνια που συγκυβερνήσατε με τη ΝΔ γίνατε συνιστώσα της ΝΔ με συνέπεια και την τραγική μείωση της εκλογικής δύναμης…

Η συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ προήλθε κυρίως από την πολιτική επιλογή του 2010, όταν φάνηκε στους απλούς πολίτες ότι εγκαταλείπει τις φιλολαϊκές πολιτικές και αλλάζει φυσιογνωμία. Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ήρθε να ολοκληρώσει αυτή την εντύπωση. Ο λαός δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα την ιδέα ότι πρόκειται για έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό που υπαγόρευσαν η κρίση και το συμφέρον της χώρας. Όμως, ανεξάρτητα από επιμέρους λάθη η πολιτική αυτή φάνηκε να δικαιώνεται. Αν το ΠΑΣΟΚ αντέξει αυτή τη φθορά και στη νέα σελίδα της χώρας, θα αποκατασταθεί η κανονική τάξη πραγμάτων.

Εγκαλούν τη Χαριλάου Τρικούπη ότι η συγκατοίκηση με τον κύριο Σαμαρά και ο έντονος κυβερνητισμός απομάκρυναν το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία.

Μέσα στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού μας δώσαμε καθημερινά σκληρές προοδευτικές μάχες. Πετύχαμε ό,τι φιλολαϊκό επέλεξε αυτή η κυβέρνηση και κυρίως εμποδίσαμε ό,τι θα διεύρυνε και άλλο τη φτωχοποίηση του λαού. Όσο για τον κυβερνητισμό, νομίζω ότι εμείς πρώτοι κάναμε την αυτοκριτική μας, αν και δύσκολα ξεμπερδεύουμε απ’ αυτόν στην πράξη.

Η δημοκρατική παράταξη κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές διασπασμένη. Εσείς που τοποθετείστε πάντα υπέρ της ενότητας, πιστεύετε  ότι  μετά τις εκλογές υπάρχουν περιθώρια επανένωσής της;

Αλίμονο αν ζητώντας την ανασυγκρότηση της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες σε κάθε κατεύθυνση υποστέλλουμε τη σημαία της ενότητας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει και γενναιότητα και υπομονή και βέβαια  ανάγκη για νέα συσπείρωση από μηδενική βάση. Οι εκλογές προσφέρονται γι’ αυτό και η επόμενη μέρα θα είναι μια άλλη μέρα για όλους μας.

Την επομένη των εκλογών  μήπως πρέπει  να αναληφθεί  μια πρωτοβουλία που να υπερβαίνει την αντιπαλότητα Βενιζέλου-Παπανδρέου και τον διχασμό;

Ξεκινάμε από το αυτονόητο. Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου όπως σκόπιμα ισχυρίζονται κάποιοι και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα, ενιαίο, με τα όργανα, τη δομή του, τη λειτουργία του. Έχει πρόεδρο εκλεγμένο νόμιμα και καθολικά από τη λαϊκή του βάση, όπως έγινε παλαιότερα και με τον Γ. Παπανδρέου. Το Συνέδριό του και μόνο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για τη συνολική πορεία του χώρου. Ένα Συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου ήδη έχει εξαγγείλει ο Ευ. Βενιζέλος.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε στον πολιτικό χάρτη τη θέση του μεταπολιτευτικού ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για ιστορική ανορθογραφία. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με μια εθνική επαγγελία, με στόχους απόλυτα καθαρούς που αποτελούσαν πάνδημο αίτημα και μια δυναμική που συντηρούσε μεγάλα ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει πρόσκαιρα την άρνηση, την αποδοκιμασία και την αγανάκτηση ευρέων λαϊκών  στρωμάτων και πορεύεται διαιρώντας και όχι ενώνοντας τους Έλληνες. Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορεί  εδώ που έφθασε να κάνει στροφή 180 μοιρών. Αλλιώς η επιμονή στον ίδιο δρόμο θα σημαίνει  περιπέτειες για τη χώρα.

Ποια  πρέπει  να  είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ στο μετεκλογικό σκηνικό; Θα μπορούσε να βρεθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό ποιες προϋποθέσεις ή  να παραμείνει στην αντιπολίτευση;

Το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να είναι δύναμη εθνικής ευθύνης και με την πρότασή του υποδεικνύει τον μόνο δυνατό δρόμο για υπέρβαση του μνημονίου και προοδευτική αλλαγή. Προφανώς αφού συνεργάστηκε με τη ΝΔ, μπορεί να συνεργαστεί ίσως με λιγότερη δυσκολία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό έναν όρο. Προγραμματική σύγκλιση όχι απλώς σε κάποιους επιμέρους στόχους αλλά στην εθνική στρατηγική. Ο στόχος της τρίτης δύναμης για μας έχει νόημα μόνο για να εγγυηθούμε αυτή τη στρατηγική που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια έξω από την κρίση και τον λαό να ανακτά την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του. Αν δεν υπάρξει αυτή η σύγκλιση, ας μείνει στην αντιπολίτευση. Ας κοιτάξουμε το σπίτι μας. Σε κάθε περίπτωση ο λαός με την ετυμηγορία του θα επιβάλει τη μια ή την άλλη λύση. Και η ετυμηγορία του για μας είναι πάντα κυρίαρχη και προπαντός σεβαστή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.