Ειδησεογραφικό site

Κύπρος: Tερματισμό των γεωτρήσεων για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, απαιτεί ο Έρογλου

49

Πρόταση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό χωρίς προϋποθέσεις μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2014, έκανε μέσω του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όπως ανέφερε ο Ντερβίς Έρογλου, «πλησιάζοντας το τέλος του χρόνου, ο κ. Άιντα μας ζήτησε χρόνο για να συνεχίσει τις προσπάθειες για να επιστρέψει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις και συνέστησε την αναμονή μας χωρίς να κάνουμε δηλώσεις και χωρίς οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2015, μια μέρα πριν την 6η Ιανουαρίου που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζε τις δραστηριότητές της (γεωτρήσεις) η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εμείς, σε ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών καλής πρόθεσης του κ. Άιντα, αποδεχθήκαμε αυτή την πρόταση. Όπως ακριβώς υποσχεθήκαμε στον κ. Άιντα, αναμέναμε δείχνοντας προσοχή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2015 χωρίς να κάνουμε κανένα βήμα και καμιά δήλωση». Ωστόσο, πρόσθεσε, αντ’ αυτού, η ελληνοκυπριακή πλευρά από τις 2 Ιανουαρίου 2015 ανακοίνωσε ότι στις 6 Ιανουαρίου θα ξεκινούσε τις δραστηριότητές της.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε κοροϊδία προς τον κ. Άιντα, τις τρίτες χώρες και τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, λέγοντας ότι έθεσε και πάλι προϋπόθεση για να γυρίσει στο τραπέζι των συνομιλιών να αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά την κυριαρχία της «ελληνοκυπριακής πλευράς και τις μονόπλευρες ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης, πρόσθεσε, έθεσε αυτή την προϋπόθεση γνωρίζοντας πως δεν θα την αποδεχθεί ούτε η τουρκοκυπριακή, ούτε η τουρκική πλευρά, προσπαθώντας να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις που ήξερε ότι θα περάσουν στο στάδιο του πάρε δώσε και κατ` επέκταση να αποφύγει τη λύση. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη αντιβαίνουν το πνεύμα του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά για ακόμη μια φορά απέρριψε τις προσπάθειες του ΟΗΕ και συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 46 χρόνια για να διατηρήσει το στάτους της, όπως είπε.

Το καθήκον του ως «πρόεδρος», ανέφερε ο Ντερβίς Έρογλου, είναι να προφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να εμποδίσει τους Τουρκοκύπριους από το να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Επεσήμανε την αναφορά του γγ του ΟΗΕ σε «τελευταίο παιχνίδι – end game», λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις των Τουρκοκυπρίων του 2011 και 2012 για το θέμα των υδρογονανθράκων, είναι σε ισχύ. Ευελπιστούμε ότι δεν αυτή την εποικοδομητική προσέγγισή μας, σύντομα θα έχουμε θετική ανταπόκριση» και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις, κατέληξε.a

Τα σχόλια είναι κλειστά.