Ειδησεογραφικό site

Κύπρος: Κυβερνητικές προειδοποιήσεις μετά την ψήφιση αναστολής των εκποιήσεων

31

Τον «κίνδυνο διακοπής του προγράμματος στήριξης» εξαιτίας της σημερινής κατά πλειοψηφία απόφασης της κυπριακής Βουλής να αναστείλει τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων επισημαίνει το ΔΗΣΥ ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας.

Την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ψήφισαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, το ΕΥΡΩΚΟ και η Συμμαχία Πολιτών και την καταψήφισε ο ΔΗΣΥ.

Τα κόμματα που ψήφισαν την αναστολή κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχέδιων για την αφερεγγυότητα.

Η νομοθεσία για τις εκποιήσεις θεωρείται από τους πιστωτές απαραίτητη για να μπορέσουν οι τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συσσωρεύσει.

Συνολικά, το 50% των δανείων που υπάρχουν στην Κύπρο είναι μη εξυπηρετούμενα. Λόγω της σημασίας της νομοθεσίας, οι πιστωτές είχαν θέσει την ψήφιση του νόμου ως όρο για εκταμίευση της δόσης.

Η δόση των 350 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλά μετά τη σημερινή εξέλιξη το ΔΝΤ που συνεδριάζει αύριο για το θέμα, ενδέχεται να μην εγκρίνει την εκταμίευση του δικού του μέρους της δόσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.