Ειδησεογραφικό site

Κόντρα Χουλιαράκη – Κοτζιά με αφορμή την στάση της Ελλάδας στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος

51

Με σφοδρότητα επιστρέφει τις επικρίσεις που εξαπέλυσε ο Νίκος ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης στον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ανατροφοδοτώντας τον απρόσμενο εμφύλιο που ξέσπασε στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την στάση της Ελλάδας στην πρόσφατη ψηφοφορία του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των δημόσιων χρεών.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και πρωταγωνιστής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατηγορεί τον κ. Κοτζιά για «ανυπόστατη και απίστευτη επίθεση» που δεν ταιριάζει στο ήθος της Αριστεράς και επισημαίνει ότι η συμπεριφορά του τέως υπουργού Εξωτερικών θα «εξεταστεί» από τον ίδιο αλλά και απο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» ο κ. Χουλιαράκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το υπουργείο Οικονομικών δεν καθορίζει την στάση της μόνιμης ελλυηνικής αντιπροσωπείας στα ψηφίσματα του ΟΗΕ ούτε υπαγορεύει, ή προτρέπει, ή συστήνει στο υπουργείο Εξωτερικών τι πρέπει να πράξει σε ένα θέμα για το οποίο αυτό είναι καθ’ ύλην αρμόδιο. Το κίνητρο της ανυπόστατης και απίστευτης για το ήθος της Αριστεράς επίθεσης που δέχθηκα θα εξεταστεί και απο εμένα και , θέλω να ελπίζω, από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές. Τώρα προέχουν οι εκλογές».

Ο εμφύλιος μεταξύ Χουλιαράκη – Κοτζιά φαίνεται πως έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας που εκφράζει απόλυτα την ηγεσία του κόμματος φιλοξενούνται οι θέσεις του κ. Κοτζιά και καταγγέλλεται ο κ. Χουλιαράκης για «μεθοδεύσεις» που στοχεύουν στην «ανατροπή» των αποφάσεων της κυβέρνησης της Αριστεράς για την επαναφορά της εξουσίας του πολιτικού κατεστημένου!

«Πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα ανατροπής απο υπηρεσιακούς υπουργούς (σ.σ. Εννοεί τους κ.κ. Π. Μολυβιάτη και Γ. Χουλιαράκη) βασικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της Αριστεράς, μετά τις μεθοδεύσεις σχετικά με τις Σκουριές, τα σκουπίδια και άλλα που ήδη έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας τα προανάκρουσμα και ένδειξη της προσπάθειας παλινόρθωσης της εξουσίας του πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αρχή της βεντέτας προέκυψε με την εκδήλωση της οργής του κ. Κοτζιά αμέσως μετά την ψηφοφορία που έγινε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την έγκριση κανόνων για την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών των χωρών μελών του ΟΗΕ. Με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία που έγινε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν στήριξε το ψήφισμα.

Πέραν της κριτικής στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συνολικά, δηλαδή στην πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο κ. Κοτζιάς επέκρινε σφόδρα τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Οπως λέει ο Νίκος Κοτζιάς, η ελληνική θέση για στήριξη του ψηφίσματος «προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους». Κατά την άποψη του τέως υπουργού Εξωτερικών η αλλαγή της ελληνικής θέσης σήμερα «από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».

Βαριές κατηγορίες, αν μη τι άλλο, από τον κ. Κοτζιά εναντίον της κυρίας Θάνου και των κυρίων Μολυβιάτη και Χουλιαράκη. Και αν μη τι άλλο, ο κ. Χουλιαράκης ήταν από τα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου στην κυβέρνηση Τσίπρα, όπως καλά γνωρίζει ο κ. Κοτζιάς…

Η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά:

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης.

Βάση οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος.

Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους. Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Εξηγώντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να απόσχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από εκείνη των αναπτυσσόμενων χωρών ή άλλων κρατών όπως η Αργεντινή. Κι αυτό διότι, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, το ελληνικό δημόσιο χρέος διακρατείται κατά 70% από τις χώρες της Ευρωζώνης και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην κατηγορία του τέως υπουργού Εξωτερικών ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση άλλαξε την ελληνική τακτική, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση απαντούν ότι δεν υπάρχει μεταβολή της πολιτικής κι αυτό διότι ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε έστειλε ρητές οδηγίες για την υπερψήφιση του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Άλλωστε και ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε τηλεγραφήματα που πιστοποιούν προετοιμασία στήριξης και όχι σε οδηγίες για την υπερψήφιση του ψηφίσματος που εγκρίθηκε εχθές Πέμπτη από τον ΟΗΕ.

Η ελληνική θέση για αποψή από την ψηφοφορία, όπως αυτή εκφράστηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, διαμορφώθηκε έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Οργανισμού για τη Διαχείρισ του Δημοσίου Χρέους.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι ψηφίσματα όπως αυτό που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ δεν έχουν νομική αξία, ούτε είναι δεσμευτικά.

Απάντηση Κοτζιά

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε απάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά. Σε αυτήν αναφέρει:

Δεν πράττει καλώς ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών να παρουσιάζει δική του διαρροή ως ανακοίνωση κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Όφειλε δε, να έχει προηγούμενα ενημερωθεί για τις συχνότατες προφορικές οδηγίες, κατά διαστήματα και καθημερινές, που είχε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, επί του ζητήματος του χρέους και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ομάδα των 77. Ακόμα δε περισσότερο, όφειλε να αναζητήσει τα γραπτά τηλεγραφήματα-οδηγίες επί του θέματος. Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών προτείνει στον Υπηρεσιακό Υπουργό Εξωτερικών να ενημερωθεί από τους άμεσους συνεργάτες του για τις προφορικές και γραπτές οδηγίες που δίνονταν συνεχώς και σταθερά στη ΜΑ ΟΗΕ.

Παραδειγματικά, υπενθυμίζεται στον κ.Υπουργό, εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα-οδηγία στις 19.6.2015 μόλις διαμορφώθηκε το ψήφισμα για το χρέος, στο οποίο υπογράμμιζε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών ότι ως προς το «διανεμηθέν σχέδιο απόφασης με θέμα ‘Αρχές για διαδικασία αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους’ παρακαλώ όπως υποστηρίξετε ενεργά προσπάθειες δημιουργίας εν θέματι πολυμερούς νομικού πλαισίου.» δηλαδή ψηφίσματος.

Συνέχιζε δε το τηλεγράφημα, «Τούτο ανεξαρτήτως προηγούμενης ελληνικής στάσης και υπό το φως σύντονης προσπάθειας Κυβέρνησης για αναδιάρθρωση χρέους,… που επιτρέψει αναπτυξιακή ανασυγκρότηση χώρας». Υπογραφή «Κοτζιάς» και τρεις σελίδες με αναλυτική στήριξη οδηγίας. Σε απλά ελληνικά: συμπράττουμε και στηρίζουμε το ψήφισμα που θα προκύψει ανεξάρτητα απόψεων και πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων που συνδέονταν με συμφέροντα δανειστών. Αυτά προς το παρόν.

Υπουργείο Οικονομικών: Στρατηγικής σημασίας η αναδιάρθρωση του χρέους

Μετά την καταγγελτική ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση εξηγώντας την σταάση του Γιώργου Χουλιαράκη στην ψηφοφορία που έγινε στον ΟΗΕ. Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι είναι άλλο πράγμα η ψηφοφορία που έγινε στα Ηνωμένα Έθνη και άλλο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία επισημαίνεται ότι είναι στρατηγικής σημασίαγια την σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάκαμψη. Εις ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την ψηφοφορία που έγινε την Πέμπτη στον ΟΗΕ, το υπουργείο Οικονομικών πετά το μπαλάκι στο υπουργείο Εξωτερικών και στον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη. «Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ» επισημαίνεται από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.

Στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων -και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου- το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ.

Λαϊκή Ενότητα: «Γιατί ο κ. Κοτζιάς δεν ενδιαφέρθηκε έγκαιρα για την ψηφοφορία του ΟΗΕ;»

Για όψιμη ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ για το χρέος κατηγορεί η Λαϊκή Ενότητα τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

«Η εκ των υστέρων δήλωση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για τη στάση ντροπής που τήρησε η κυβέρνηση στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το χρέος, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος για να προσθέσει

«Ο σημερινός Υπουργός των Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, που κατά τον Ν. Κοτζιά προέτρεψε σε αποχή από την ψηφοφορία, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι κεντρικό στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας της παραιτηθείσας κυβέρνησης και εκ των πιο στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα. Ο Νίκος Κοτζιάς καταγγέλλει, λοιπόν, τον Χουλιαράκη, ότι κινήθηκε ερήμην του Αλ. Τσίπρα. Ενδιαφέρον!».

Καταλήγει, δε, σημειώνοντας ότι «παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Κοτζιάς δεν ενδιαφέρθηκαν έγκαιρα για τη στάση που θα τηρούσε η Υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ; Έγινε σχετική επικοινωνία; Με ποιον; Ή μήπως υπήρξε ολιγωρία και στάση αναμονής;»

Το ψήφισμα του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος

Το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών εγκρίθηκε την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εδράστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.

Η Ελλάδα απείχε της ψηφοφορίας, μη στηρίζοντας το ψήφισμ, γεγονός που όπως φαίνεται εξόργισε τον κ. Κοτζιά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.