Ειδησεογραφικό site

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη δίμηνη ή εξάμηνη παράταση του Μνημονίου

30

«Επικοινωνιακό τρικ» που στοχεύει να καλύψει εκ των προτέρων την αναπόφευκτη κατάληξη που θα έχει η αντιφατική στρατηγική που έχει χαράξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η οποία δεν είναι άλλη από την διαιώνιση του μνημονίου, χαρακτηρίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περί εσκεμμένης παράτασης δύο μηνών αντί για έξι μήνες που είχαν προτείνει οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας.

«Ας αφήσει κατά μέρος τις επικοινωνιακές πιρουέτες ο κ. Τσίπρας και ας πει καθαρά στον ελληνικό λαό αν και πόση παράταση θέλει του μνημονίου επιθυμεί», σχολίαζαν πηγές από την λεωφόρο Συγγρού.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Το δυστύχημα είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Φρόντισε να δημιουργήσει, με απολύτως δική της ευθύνη, ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση, ώστε να εξαναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτειες και σε βαθύ μνημόνιο».

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, πρόσθεσε ότι από τις επαφές με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκε ότι «αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής προσδιορίστηκε το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου».

Κατά την άποψή του δε «έτσι αποκαλύπτεται πλέον σε όλους μας ποιος ήταν και ποιος παραμένει ο στόχος της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης και των μνημονιακών δυνάμεων στην πατρίδα μας. Ήταν και παραμένει τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και, εν τέλει, η αποτυχία της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, δηλαδή –προσέξτε- η αποτυχία της Ελλάδας, προκειμένου οι ίδιοι να δικαιωθούν».

«Εμείς θυμόμαστε ότι ο κ. Τσίπρας μας εγκαλούσε για το δίμηνο της τεχνητής παράτασης που, λόγω των εξελίξεων που δημιούργησε η επικείμενη διάλυση της Βουλής, ζήτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου μετά τις εκλογές και μέσα στο Φεβρουάριο να έκλεινε οριστικά το κεφάλαιο “μνημόνιο και τρόικα” και να μπαίναμε στη νέα εποχή της προστατευμένης εξόδου στις αγορές με την προληπτική γραμμή στήριξης», αντιτείνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που τότε κραύγαζε εντός και εκτός Βουλής: “Μην τολμήσετε να ζητήσετε παράταση!”, τώρα θέλει μεγαλύτερη παράταση. Αν είναι έτσι, δεν έχει παρά να τη ζητήσει, τερματίζοντας τους επικοινωνιακούς χειρισμούς και τους “ευφημισμούς” στους οποίους καταφεύγει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», προσθέτουν  τα ίδια στελέχη.

Άλλες πηγές από το «γαλάζιο» στρατόπεδο υποστηρίζουν «οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα κατατείνουν στο να οικοδομηθεί το απαραίτητο άλλοθι για ένα ενδεχόμενο “ατύχημα” που θα προκαλέσει η σκόπιμα συγκρουσιακή τακτική που ακολουθεί η τωρινή κυβέρνηση έναντι των εταίρων της χώρας και έτσι να βρεθεί μια δικαιολογία για την Εξεταστική Επιτροπή που θα στήσει εφόσον η χώρα οδηγηθεί στο γκρεμό με πρόθεση να φορτώσει τις ευθύνες στους προκατόχους του…».

ΠΑΣΟΚ: Η νέα κυβέρνηση αρνείται να ζητήσει παράταση αλλά θα ήθελε να βρει τη χώρα σε καθεστώς εξάμηνης παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι τις συγκεκριμένες αναφορές είχε σχολιάσει αρνητικά και το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το τέλος της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό. «Πιο χαρακτηριστικό από όλα (είναι) η καταγγελία κατά της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί επιδίωξε παράταση του μνημονίου μόνο για δύο και όχι για έξι μήνες», επεσήμανε η Χαριλάου Τρικούπη, προσθέτοντας: «Η νέα κυβέρνηση αρνείται να ζητήσει παράταση, αλλά θα ήθελε να έχει βρει τη χώρα σε καθεστώς εξάμηνης και όχι δίμηνης παράτασης του μνημονίου! Καταπληκτικό».

Και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ κατέληγε ως εξής: «Είναι συνεπώς ευπρόσδεκτη η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ένταξη στο Μνημόνιο 1, τη μετάβαση στο Μνημόνιο 2, αλλά και το επιδιωκόμενο Μνημόνιο 3 – γέφυρα που ελπίζουμε να μη μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη για την πλήρη καταστροφή της οικονομίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.