Ειδησεογραφικό site

Κων. Μητσοτάκης: Θανάσιμα επικίνδυνος ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική

49

Στις υποθήκες που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και στην εξωτερική του πολιτική αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, στην τελετή για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, που έγινε στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι ήταν «το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα του Βενιζέλου» και ότι αποτελεί «το θεμέλιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Τόνισε δε ότι «όσο παραμένει ισχυρή δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και μπορούμε να λύσουμε με καλή πίστη τις διμερείς μας διαφορές». Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον λαϊκισμό «επικίνδυνο στην εσωτερική πολιτική», αλλά «θανάσιμα επικίνδυνο στην εξωτερική πολιτική», προσθέτοντας ότι «είναι λάθος να κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά προβλήματα».

Αναφερόμενος στη «δύσκολη» απόφαση για την ανταλλαγή πληθυσμών, είπε ότι ο Βενιζέλος «έπραττε πάντα αυτό που ωφελούσε τον τόπο και έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα ενιαίο εθνικά κράτος μέσα σε σταθερά σύνορα». «Ο αληθινός πολιτικός μπορεί και παίρνει δύσκολες αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια του Ελ. Βενιζέλου φύτεψε μία αμυγδαλιά στο κήπο της Βρετανικής πρεσβείας.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρεσβευτής τόνισε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε «θεμελιωτής του ελληνικού έθνους, αρχιτέκτονας των Συνταγμάτων και φίλος της Βρετανίας». Ανέφερε ακόμη ότι η ότι βρετανική πρεσβευτική κατοικία, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Βενιζέλος είναι «μια καθημερινή υπόμνηση των ισχυρών δεσμών ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.