Ειδησεογραφικό site

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να υπάρχουν υπουργοί δύο ταχυτήτων

33

«Η κυβέρνηση είναι μία και υλοποιεί συνολικά μία πολιτική, δεν μπορεί να υπάρχουν υπουργοί δύο ταχυτήτων» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «τα περιθώρια διαφοροποίησης ενός Υπουργού όταν υλοποιεί κυβερνητικό έργο είναι πολύ πιο περιορισμένα από τα περιθώρια διαφοροποίησης ενός βουλευτή».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, και υπογράμμισε πως όλα θα γίνονται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Επισήμανε πως όποιος συμμετέχει στην επιτροπή συνέντευξης εκπαιδεύεται ώστε να ξέρουμε ότι γνωρίζει τη διαδικασία επιλογής προσώπου για θέση ευθύνης.

Τόνισε επίσης πως για πρώτη φορά γίνεται «πάντρεμα» προσόντων με τη θέση και όχι τυπική διαδικασία μοριοδότησης, που δεν εξασφαλίζει ότι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια είναι ο πιο κατάλληλος να καταλάβει συγκεκριμένη θέση ευθύνης με συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, με τον νέο τρόπο επιλογής, δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε νεότερους δημοσίους υπαλλήλους, που μπορούν να διεκδικήσουν θέση ευθύνης.

Αφού σημείωσε πως «δεν είναι μόνο τα πτυχία που κάνουν ένα καλό μάνατζερ», χαρακτήρισε τη συνέντευξη παρεξηγημένο όρο και διευκρίνισε:

«Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές συνέντευξης και ο πρόεδρος είναι μέλος του ΑΣΕΠ. Οι άλλοι δύο είναι ένα μέλος της διοίκησης και ένας εξωτερικός ειδικός από πιστοποιημένο μητρώο του ΑΣΕΠ. Υπάρχει πλούσια εμπειρία διοίκησης στον ιδιωτικό τομέα, που υπό τις σωστές προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί στη διαδικασία επιλογής θέσεων ευθύνης».

Γενικότερα, ανέφερε πως υπάρχει «μια τολμηρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, που σε ορισμένα ζητήματα όπως είναι αυτό της αξιολόγησης μπορεί να ξεβολεύει κάποιους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που προβλέπει τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, κατηγορώντας τη πως προετοιμάζει «νέα έφοδο στις θέσεις ευθύνης, σε μια προσπάθεια να ελέγξει πλήρως τη διοικητική ιεραρχία και να επιβάλλει πλήρη συμμόρφωση προς τα μνημονιακά σχέδια στο χώρο του Δημοσίου, συνεχίζοντας και διευρύνοντας τον άκρατο κομματισμό».

Τα σχόλια είναι κλειστά.