Ειδησεογραφικό site

Κυβέρνηση: Οι Γάλλοι στηρίζουν το αίτημά μας για πρόγραμμα-γέφυρα

25

Θετικά αποτιμά το πρωθυπουργικό επιτελείο τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα αναγνωρίζει στη Γαλλία ρόλο-«κλειδί» στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και επιθυμεί όπως το Παρίσι διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχει συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα-γέφυρα, όπως το ζητά η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι υπάρχει απόλυτη κατανόηση για μια νέα συμφωνία, που ζητά όλη η Ευρώπη.

Οι Γάλλοι, ουσιαστικά, μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, έστειλαν μήνυμα τόσο να βοηθηθεί η Ελλάδα στα φορολογικά, όσο και να προκριθεί η ανάπτυξη έναντι της λιτότητας.

Όσο για το σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων, στην ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι αυτή η αποστροφή του κ. Ολάντ δεν αφορά στο μνημονιακό πρόγραμμα, αλλά στη μη παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν με νόημα ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στην Τρόικα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ανέβασε τυχαία τους τόνους για την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τις κινήσεις του Βερολίνου να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup, που θα καλεί την Ελλάδα να αποδεχθεί την Τρόικα και το Μνημόνιο, αλλά και για το έγγραφο-τελεσίγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Reuters και στο οποίο το Βερολίνο φέρεται να καλεί την Αθήνα να ενταφιάσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.