Ειδησεογραφικό site

Κυβέρνηση και εξουσία

31

Του Ηλία Κανέλλη

Τις παραμονές των τελευταίων εκλογών μια πολύ ωραία, πο­λύ γλυκιά και πολύ καθησυ­χαστική πολιτική διαφήμιση διεκδίκησε τις ψήφους των τελευταίων αναποφάσιστων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνά με αυτήν, ένας αστε­ροειδής θα περνούσε μακριά από τη Γη, η ημέρα θα ξημέρωνε κανονικά, οι τρά­πεζες θα άνοιγαν όπως κάθε πρωί και οι γονείς θα έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τίποτα δεν θα άλλαζε. Μάλιστα, με εγγυημένη την ευρωπαϊκή πορεία, όλα θα καλυτέρευαν επειδή ερ­χόταν η ελπίδα.

Η ελπίδα ήρθε και ναι μεν την επόμενη ημέρα δεν συνέβη τίποτα, αλλά πέντε μήνες μετά η χώρα αντιμετωπίζει σο­βαρή πιθανότητα εξόδου από το ευρώ. Πώς τα καταφέραμε έτσι; Και η κυβέρνηση που μαζί με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της λιτότητας εγγυήθηκε και τη συνέχιση ή τη διεύρυνση της κανονι­κότητας, πού βρίσκεται σήμερα;

Μιλώντας χθες στην Κοινοβου­λευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Απέδωσε δε την αδυναμία της κυβέρνησης του να πραγματώσει όσα είχε υποσχεθεί σε μια λενινιστική, τριτοδιεθνιστική κοινο­τοπία: «Εχουμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία» είπε.

Χρησιμοποιώντας τη φράση αυτή, ο έλ­ληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αντίληψη του για την πολιτική διαμορ­φώθηκε στο λενινιστικό στρατόπεδο -κατά τη θητεία του στην ΚΝΕ. Απέδειξε όμως ότι, απλώς, η λενινιστική προϋπη­ρεσία τον βοηθά να ακολουθεί με τον δικό του τρόπο την πεπατημένη της πο­λιτικής πραγματικότητας της μεταπολί­τευσης. Σύμφωνα με την οποία, πάντα κάποιες υπερδομές, κάποια δήθεν συνωμοτικά κέντρα, «τα διαπλεκόμενα» ή «τα νεφελίμ», εμποδίζουν τους οραμα­τιστές κυβερνήτες να πραγματώσουν τα οράματα τους.

Ο κ. Τσίπρας, τόσα επεισόδια μετά, επι­μένει να μην αναγνωρίζει ότι η πολιτική δεν είναι μόνο προπαγανδιστικές εικό­νες και ωραία λόγια. Οχι τίποτ’ άλλο, αλλά ο αστεροειδής γυρίζει απειλητικά πάνω από το κεφάλι μας.

Αναδημοσίευση από «Τα Νέα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.