Ειδησεογραφικό site

Κυβέρνηση «βλέποντας και κάνοντας» – «Γράψε – σβήσε» στο πολυνομοσχέδιο – Αλλαγές στο παραπέντε

19

Νέες «τρύπες» ανοίγουν, αντί να κλείσουν, οι διατάξεις που φέρνει στη Βουλή διαρκώς η κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφιστεί απόψε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Από τη μία το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τη διάταξη για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Αυτό όμως δημιουργεί και κάποια προβλήματα, αφενός διότι -όπως προβλέπει η τροπολογία- θα πρέπει το Δημόσιο να βρει και να επιστρέψει «στο χέρι» τα λεφτά που έδωσαν όσοι είχαν ήδη ενταχθεί στον ΦΠΑ, αφετέρου, διότι θα πρέπει οι ίδιοι να σπεύσουν ξανά στις εφορίες για να κάνουν αλλαγή στο μητρώο τους και να απαλλαγούν ξανά από το καθεστώς ΦΠΑ, στο οποίο εντάχθηκαν από το καλοκαίρι και μετά.

Από την άλλη, λόγω κατάργησης του ΦΠΑ, η κυβέρνηση πρέπει να βρει μέτρα που θα κλείσουν την «τρύπα» των εσόδων. Αναζητεί 110 εκατομμύρια ευρώ, που υπολόγιζε από τον ειδικό φόρο στο κρασί.

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν πολλαπλά σενάρια. Για παράδειγμα:

– Να μειωθεί στο μισό ο νέος ειδικός φόρος στο κρασί και αντί 40 λεπτά το λίτρο, να επιβληθεί φόρος 20 λεπτά ανά λίτρο. Έτσι, αντί για 110 εκατομμύρια, θα προβλέψει εισπράξεις 55 εκατομμυρίων.

– Για να καλύψει τα υπόλοιπα (ή και όλα τα 110 εκατ. ευρώ, αν δεν περάσει η διάταξη για τον ειδικο φόρο στο κρασί), στην κυβέρνηση εξετάζουν να επιβληθεί άλλος φόρος στα αναψυκτικά και τα soft drinks. Αυτό όμως δύσκολα θα μπορέσει να φέρει 55 έως 110 εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία.

– Υπάρχει ανοικτή γραμμή κυβέρνησης – δανειστών (που παραμένουν στο Χίλτον και παρακολουθούν την κατάσταση) για επιβολή άλλων ισοδυνάμων μέτρων, που το υπουργείο ήδη εξετάζει με άκρα μυστικότητα, λόγω του παζαριού που συνεχίζεται με τους Θεσμούς και την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.