Ειδησεογραφικό site

Κτηματαγορά: Δεύτερη παγκοσμίως στην πτώση τιμών η Ελλάδα

33

Μπορεί εδώ και αρκετό καιρό η ελληνική κτηματαγορά να έχει χάσει την «πρωτιά», ως προς την πτώση των ζητούμενων τιμών, ωστόσο, έχει εξασφαλίσει τη θέση της στο πόντιουμ των νικητών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Global Property Guide, το ελληνικό real estate, κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, παρουσιάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση των ζητούμενων αξιών.

«Παραμένει η δεύτερη πιο αδύναμη στην διεθνή έρευνά μας» σημειώνει το δίκτυο Global Property Guide. Ως αποτέλεσμα της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κτηματαγορά παρουσίασε αναιμική βελτίωση, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2013, με τις τιμές να έχουν μειωθεί κατά 7,08%. Η ανάλογη μεταβολή κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 και του 2012 ήταν 9,69% και 13,58%, ενώ από τρίμηνο (2014) σε τρίμηνο (2013) η πτώση διαμορφώθηκε στο 0,17%.

Την επιβράδυνση της πτώσης των τιμών αποδίδουν αναλυτές στην ανάλογη επιβράδυνση της ελληνικής ύφεσης και στις προβλέψεις για αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 0,6% κατά το 2014. Ωστόσο, η αστάθεια που ξεκίνησε να επισκιάζει την ελληνική οικονομία από την αρχή του Φθινοπώρου και «εγκαταστάθηκε» με την απόφαση για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις του ελληνικού real estate.

Η εγχώρια αγορά ακινήτων, κατά πρώτο τρίμηνο του 2013, ήταν παγκόσμιος «πρωταθλητής» στην πτώση τιμών. Ωστόσο, σήμερα, τη θέση αυτή κατέχει η Ουκρανία, με το Κίεβο να καταγράφει, κατά τρίτο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2013, πτώση στις τιμές των κατοικιών σε ποσοστό 36,6%.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η ανατολική Ουκρανία αποτελούσε για οκτώ μήνες εμπόλεμη ζώνη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Global Property Guide, ο πληθωρισμός να εκτοξευθεί και η χώρα να βυθιστεί σε βαθύτερη ύφεση.

Στον αντίποδα, η Εσθονία εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελώντας τη δεύτερη ισχυρότερη αγορά ακινήτων παγκοσμίως. Στο Tallinn η μέση τιμή των κατοικιών αυξήθηκε κατά 15,3%, το τρίτο τρίμηνο σε ετήσιο επίπεδο, μεταβολή που είναι ανάλογη της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,1%.

Ακόμη, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,52% στην Ιρλανδία, κατά 6,7% στην Ισλανδία και κατά 4,71% στη Λετονία. Τέλος, η γειτονική Τουρκία αποτελεί την πέμπτη ισχυρότερη αγορά ακινήτων παγκοσμίως με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 7,51% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς κατ’ αντιστοιχία της αύξησης του ΑΕΠ κατά 3%. Τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως εμφανίζει η κτηματαγορά στο Ντουμπάι (+27,32%).
Πηγή:capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.