Ειδησεογραφικό site

Κρούγκμαν: “Και όμως η Ελλάδα έχει γίνει ήδη Βαϊμάρη”

33

«Η λιτότητα έχει καταστρέψει την Ελλάδα ακριβώς όσο είχε καταστρέψει την αυτοκρατορική Γερμανία ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος» τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος

Σε συνέχεια του άρθρου του στο οποίο υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια να επιβληθούν στην Ελλάδα «τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα» αποτελεί «υπέρμετρη επιβάρυνση» για την ελληνική οικονομία ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, προχωρά σε μία σοκαριστική διαπίστωση.

Όπως υποστηρίζει, «η Ελλάδα από πλευράς ΑΕΠ έχει ακολουθήσει ακριβώς την ίδια πορεία του ΑΕΠ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι νικήτριες δυνάμεις είχαν επιβάλει εξοντωτικά και εκδικητικά μέτρα κατά της Γερμανίας… με τα γνωστά αποτελέσματα».

«Η Βαϊμάρη πάντα λειτουργεί ως “μπαμπούλας” και χρησιμοποιείται κατά το δοκούν», σημειώνει ο διάσημος οικονομολόγος, προσθέτοντας πως υπάρχει μία περίεργη επιλεξιμότητα της χρήσης της Βαϊμάρης ως «καμπανάκι» κατά του υπερπληθωρισμού του 1923, και όχι για τα αποπληθωριστικά φαινόμενα στον κανόνα του χρυσού και τη λιτότητα το διάστημα 1930 – 32 που έφεραν στην εξουσία τους Ναζί.

«Όμως αυτό δεν είναι και το μόνο κομμάτι της ιστορίας της Βαϊμάρης που αγνοείται: είναι και το θέμα των επανορθώσεων, που αποτελεί τεράστιο θέμα και για το πόσο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν. Και συμπληρώνει: “Και αυτό με οδήγησε σε μία ενδιαφέρουσα ερώτηση. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι μεταπολεμικές αποζημιώσεις αποτέλεσαν ανεύθυνο και παράλογο αίτημα από ένα πτωχευμένο και συρρικνωμένο από οικονομικής άποψης γερμανικό κράτος μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πώς λοιπόν συγκρίνεται σε κάτι τέτοιο η Ελλάδα; Και η απάντηση με ξάφνιασε:

Η λιτότητα, όπως αποδεικνύεται, έχει καταστρέψει την Ελλάδα ακριβώς όσο είχε καταστρέψει την αυτοκρατορική Γερμανία ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η ιδέα λοιπόν να απαιτείς από αυτή την οικονομία το τριπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα είναι… ενοχλητικό».

Τα σχόλια είναι κλειστά.