Ειδησεογραφικό site

Κριτική κινηματογράφου από το «Κ»

40

Του Νέστορα Πουλάκου

madama-bovary

Μαντάμ Μποβαρί

Γερμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ – 2014. Σκηνοθεσία: Σοφί Μπάρτ. Σενάριο: Φελίπε Μαρίνο. Παίζουν οι: Μία Γουασικόφσκα, Πολ Τζιαμάτι, Έζρα Μίλερ. Διάρκεια: 118’. Διανομή: Odeon.

Το κλασικό μυθιστόρημα, επικών διαστάσεων, του Γκιστάβ Φλομπέρ μεταφέρεται για έκτη φορά στη μεγάλη οθόνη (με πιο αξιομνημόνευτο εκείνο του Κλοντ Σαμπρόλ, το 1991), αν και έχει χαρακτηριστικό αντικινηματογραφικό. Στην τελευταία εκδοχή που παρακολουθούμε, με χολιγουντιανούς αστέρες, βλέπουμε και πάλι στη Νορμανδία του 19ου αιώνα την Έμα, η κόρη ενός αγρότη, να παντρεύεται τον Σαρλ Μποβαρί, έναν νεαρό γιατρό, αλλά σύντομα βαριέται αυτόν και την κοσμικότητα, αποζητώντας το ρομάντζο και μια πιο ολοκληρωμένη ύπαρξη. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις τής προσφέρουν στιγμιαία ευτυχία, αλλά θα την οδηγήσουν σε περαίτέρω κατάθλιψη. Έργο εποχής, βασισμένο σε μια «ασφαλή», κλασική κινηματογραφική φόρμα που παρακολουθείται με διάθεση.

nea-kai-athwa

Νέα και αθώα

Αγγλία – 1937. Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκν. Σενάριο: Τσαρλς Μπένετ. Παίζουν οι: Νόβα Πίλμπιμ, Ντέρικ ντε Μάρνι, Πέρσι Μάρμοντ. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: New Star Films.

Σε επανέκδοση προβάλλεται μια σπάνια ταινία μυστηρίου του μετρ του είδους Άλφρεντ Χίτσκοκ, από τη βρετανική περίοδό του. Ένας άντρας που συνελήφθη για τη δολοφονία της γυναίκας του δραπετεύει από τη φυλακή και με τη βοήθεια της κόρης του διευθυντή της αστυνομίας αναζητεί τον πραγματικό ένοχο.

ena-fili-gia-to-telos

Ένα φιλί για το τέλος

ΗΠΑ – 2014. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κέιτ Μπάρκερ-Φρόιλαντ. Παίζουν οι: Αν Χάθαγουεϊ, Τζόνι Φλιν. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: Seven Films/Spentzos Film.

Ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά με μπόλικη indie μουσική από τον εξπέρ του είδους Τζόνι Φλιν, για την πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτρια Κέιτ Μπάρκερ-Φρόιλαντ, η οποία ευτύχησε να δει την ταινία της να προβάλλεται στη «Μέκκα» του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Σάντανς.

Για καιρό τώρα, η Φράνι βρίσκεται στο Μαρόκο κάνοντας έρευνα πάνω στους Βεδουίνους, για τη διατριβή της στην ανθρωπολογία. Την τελευταία φορά που μίλησε με τον αδελφό της, τον Χένρι, καβγάδισαν για την απόφασή του να παρατήσει το κολέγιο για να γίνει μουσικός. Όταν ένα τρομερό ατύχημα αφήνει τον Χένρι σε κώμα, η Φράνι επιστρέφει βιαστικά στη Νέα Υόρκη. Μια ρομαντική και γλυκιά πρόταση για το καλοκαίρι μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.