Ειδησεογραφικό site

Κριτική κινηματογράφου από το «Κ»

70

Του Νέστορα Πουλάκου

alabamaΤαξίδι στην Αλαμπάμα

Η.Π.Α., 2015. Σκηνοθεσία: Κεν Κουάπις. Σενάριο: Μπιλ Χόλντερμαν, Μάικλ Aρντ, Ρικ Κερμπ. Παίζουν οι: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Νικ Νόλτε, Έμα Τόμπσον. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: Seven Films/Spentzos Film.

O ακούραστος Ρόμπερντ Ρέντφορντ, ως παραγωγός και πρωταγωνιστής, παρουσιάζει στο κοινό, με τρόπο άκρως συγκινητικό, ταξιδιωτικό χρονικό του Μπιλ Μπράισον που βγήκε πρώτα σε βιβλίο με τίτλο «A walk in the woods: Rediscovering America on the Appalachian trail».

Αντί να ηρεμήσει σε τέτοια ηλικία και να απολαύσει τις χαρές της αγαπημένης του και όμορφης συζύγου, αλλά και της μεγάλης όσο και ευτυχισμένης οικογένειάς του, ο Μπιλ Μπρίσον επιλέγει να κάνει τη διαδρομή 2.200 μιλίων από την Τζόρτζια στο Μέιν, μέσω του μονοπατιού των Απαλάχιων Όρων. Η ηρεμία και η ισορροπία που ελπίζει να βρει, δεν υπάρχει, από τη στιγμή που το μόνο άτομο που συμφωνεί να τον συνοδεύσει, ο παλιόφιλος του, ο Κατζ. Χρόνια γυναικάς και πάντα σε κόντρα με τον νόμο, ο Κατζ το βλέπει ως ευκαιρία να πληρώσει κάποια χρέη και να ζήσει μια περιπέτεια όσο τον βαστούν τα πόδια του. Όμως, το κακό είναι ότι και οι δύο έχουν τελείως διαφορετική άποψη για το τι θα πει «περιπέτεια».

polkPolk

Ελλάδα, 2014. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Νίκος Νικολόπουλος – Βλαδίμηρος Νικολούζος. Παίζουν οι: Θανάσης Γεωργίου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλέξανδρος Λογοθέτης. Διάρκεια: 72΄.

Πρεμιέρα στο περυσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γι’ αυτήν τη… θεσσαλονικιώτικη παραγωγή δύο νεαρών, πολύ ταλαντούχων σκηνοθετών που «ξαναδιαβάζουν» την περιβόητη Υπόθεση Πολκ –τη δολοφονία του Αμερικανού ρεπόρτερ Τζορτζ Πολκ, στη Θεσσαλονίκη, από παρακρατικούς την περίοδο του Εμφυλίου– με έναν όχι και τόσο συμβατικό τρόπο.

1948-Θεσσαλονίκη. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Ουάσινγκτον Πολκ, που εργάζεται για το CBS, μπαίνει σ’ ένα εστιατόριο. Στη διάρκεια του γεύματος ανακαλύπτει πως είναι ήδη δολοφονημένος. Ένα ταξίδι μέσα από τους αντικατοπτρισμούς του χρόνου και της μνήμης ξεκινάει.

U.N.C.L.E.Κωδικό όνομα U.N.C.L.E.

Αγγλία, Η.Π.Α., 2015. Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι. Σενάριο: Γκάι Ρίτσι, Λίονελ Γουίγκραμ. Παίζουν οι: Χιου Γκραντ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίτσκι. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: Tanweer.

Ταινία εποχής, θεαματική, κατασκοπευτική και άκρως διασκεδαστική από τον μετρ του είδους Γκάι Ρίτσι.

Στις αρχές του 1960, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ο πράκτορας της ΣΙΑ Σόλο και ο πράκτορας της KGB Κουριάκιν, αναγκάζονται να βάλουν στην άκρη τη μακροχρόνια κόντρα τους και αναλαμβάνουν από κοινού μια αποστολή: να σταματήσουν τη διεθνή εγκληματική οργάνωση, που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της εύθραυστης παγκόσμιας ισορροπίας, με τη χρήση πυρηνικών όπλων και πρωτοποριακής τεχνολογίας. Ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει την επικείμενη παγκόσμια καταστροφή, είναι ένας Γερμανός επιστήμονας του οποίου τα ίχνη αγνοούνται. Προκειμένου να τον βρουν και να αποτρέψουν τον πυρηνικό όλεθρο, οι δύο πράκτορες, με μοναδικό σύμμαχο την κόρη του ενός, ξεκινούν έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.