Ειδησεογραφικό site

Στοιβαγμένοι σαν τα ποντίκια οι μετανάστες στο ακυβέρνητο πλοίο ανοικτά της Κρήτης

54

 

Σαν τα ποντίκια είναι στοιβαγμένοι οι 700 μετανάστες -εκ των οποίων τα 200 γυναικόπαιδα- μέσα στο φορτηγό πλοίο «Μπάρις», υπό σημαία Κιριμπάτι, το οποίο βρέθηκε την Τρίτη να πλέει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Υπάρχουν πληφορίες ότι μέσα στο πλοίο επιβαίνουν ένοπλοι δουλέμποροι. Σύμφωνα με το cretapost.gr, το πλοίο, που ρυμουλκείται από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ύδρα», αναμένεται να προσεγγίσει την Ιεράπετρα σήμερα το μεσημέρι, ενώ οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο γυμναστήριο της Ιεράπετρας.

 Η φρεγάτα «Ύδρα» ρυμουλκεί το πλοίο με τους 700 μετανάστες

Από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης ρυμουλκείται προς τις ακτές της νότιας Κρήτης το φορτηγό πλοίο με τους 700 περίπου παράνομους μετανάστες, που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στα ανοιχτά τα ξημερώματα. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πέραν των λαθρομεταναστών, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι!

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ του πολεμικού ναυτικού κατόρθωσε να προσεγγίσει το φορτηγό πλοίο, που βρισκόταν περίπου 70 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ, με τα κύματα να φτάνουν τα τρία μέτρα ύψος.

Η διαδικασία της ρυμούλκησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετές ώρες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί το πού ακριβώς θα καταπλεύσει. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες στις νότιες ακτές της Κρήτης, όταν προσεγγίσει η φρεγάτα με το ρυμουλκούμενο πλοίο.

Στην νότια Κρήτη έχουν κινητοποιηθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού για την περίθαλψη όσων μεταναστών χρειαστεί και για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης και για τον Έμπολα.

Πιθανότατα λόγω μηχανικής βλάβης, το φορτηγό πλοίο «Baris», με σημαία Κιριμπάτι, που μεταφέρει περίπου 500-700 μετανάστες, έμεινε ακυβέρνητο 60-70 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας Κρήτης.

Μετά από πολύωρη μάχη με τα κύματα, άντρες του πολεμικού ναυτικού της φρεγάτας ΥΔΡΑ που βρέθηκε στο σημείο κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το πλοίο και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ρυμούλκησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, που έφτασε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης λίγο μετά τις δύο τη νύχτα, οπότε το Λιμενικό κινητοποιήθηκε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο φορτηγό επιβαίνει μεγάλος αριθμός από γυναίκες και παιδιά.

Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα παραπλέοντα πλοία και η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πλοίο φέρεται να έχει αποπλεύσει από χώρα της Αφρικής και να είχε προορισμό την Ιταλία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.