Ειδησεογραφικό site

Κούρσα «αντοχής» για τον «μαγικό αριθμό» 180 – Ποια η δεξαμενή άρδευσης των «ναι» για εκλογή ΠτΔ

45

Ο μαγικός αριθμός 180 είναι ο αριθμός των βουλευτών που αν εξασφαλιστεί, η παρούσα Βουλή εκλέγει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρες κάλπες έχει απομακρυνθεί.

Με βάση την παρούσα εικόνα του κοινοβουλίου η κυβερνητική συνεργασία έχει στις τάξεις της ένα δυναμικό 155 βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, οι 125 της Νέας Δημοκρατίας, οι 27 του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης που ουσιαστικά έχουν ενταχθεί, συν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και ορισμένοι, πιθανόν, από τις τάξεις της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ποια η δεξαμενή άρδευσης των “ναι”

Είναι πρόδηλο πως η κύρια δεξαμενή από την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να αρδεύσει «ναι» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που αριθμούν τους 21.

Στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών θα βρεθούν κάθε ένας εξ αυτών των 21 βουλευτών, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει να διευρύνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, και να διαμορφώσει την λεγόμενη “προεδρική πλειοψηφία” ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015 ώστε να εξαντλήσει την 4ετία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούνται 200 ψήφοι και στη τρίτη 180.

Ποιοι είναι οι ανεξάρτητοι

Ειδικότερα από τους “Ανεξάρτητους” δύο προέρχονται από τη ΝΔ και συγκεκριμένα ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Βύρωνας Πολύδωρας, 2 από τη Χρυσή Αυγή ο Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και 1 από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος.

Από την ομάδα των “Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Νίκος Σταυρογιάννης προέρχονται από τη ΝΔ, ο Πέτρος Τατσόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς από τη ΔΗΜΑΡ, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Μάρκος Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ και οι Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μίκα Ιατρίδη και ο Γιάννης Κουράκος από τους ΑΝΕΛ.
Ολοι δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι, ακόμη κι αν δεν διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων τους. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος αν και ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο αποχώρησε, δήλωσε πρόσφατα ότι θα ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και θα ψηφίσει «όχι».

Πού θα βρεθούν οι 180

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο, τα «φώτα» πέφτουν στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και δυνητικά σε εκείνους των ΑΝΕΛ, καθώς αμφότερα τα κόμματα δεν θα επιθυμούσαν πρόωρες εκλογές υπό το φάσμα να δουν τα εκλογικά τους ποσοστά να γκρεμίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ο βουλευτής Πειραιά των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Μελάς δήλωσε προ ημερών ότι ενδεχομένως θα ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν το πρόσωπο που θα προταθεί τον πείσει.

Αν λοιπόν υποθετικά οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, τότε οι θετικές ψήφοι φτάνουν στις 169 και αναζητούνται άλλες 11 για να φτάσει η κυβέρνηση στον… μαγικό αριθμό 180.

Οι ενδείξεις λένε πως δεν πρόκειται να γίνει προσέγγιση σε ανεξάρτητους βουλευτές που κλείνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ (Μουτσινάς, Βουδούρης, Τζάκρη, Παραστατίδης και Τατσόπουλος). Αντιθέτως θα μπορούσε να γίνει συζήτηση με κάποιους άλλους (Μπόλαρης, Ανδρουλάκης, Κασαπίδης, Νταβρή, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος και Καρπενάρος).

Ερωτηματικό παραμένουν τα μέλη της ομάδας Πολύδωρα, αλλά και τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος).

Πηγή:7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.