Ειδησεογραφικό site

Κούρκουλας: Επικίνδυνες μπαρούφες οι δηλώσεις Ήσυχου

34

Να επανορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση του αρμόδιου στελέχους του Κ.Ήσυχου πως η κυβέρνηση υποδαυλίζει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας «για να καλύψει την ανεπάρκειά της», ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Τι εννοεί ο κ. Ήσυχος, εμείς στείλαμε το καράβι να κάνει βόλτες; Πρόκειται για επικίνδυνες μπαρούφες, που μπορεί να αξιοποιηθούν από τους αντιπάλους μας» τόνισε και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα στάθηκε με σύνεση και ψυχραιμία στις προκλήσεις».

«Είναι σαφές πως δεν επιθυμούμε την ένταση» πρόσθεσε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Κούρκουλας και σημείωσε: «αλλά δεν μπορούμε να μην επισημαίνουμε την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ακριβώς το έκανε εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες τις προάλλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε απλώς άλλο ένα δείγμα ερασιτεχνισμού και ανευθυνότητας και αυτό δεν επανορθώνεται δια της σιγής. Πρέπει να κάνει δημόσια δήλωση επανόρθωσης».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου στην Κύπρο καθώς και στην επικείμενη τριμερή σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται στο Κάιρο, ο κ.Κούρκουλας μίλησε για «διπλωματικές προσπάθειες πολλών μηνών, για να διαμορφωθεί μια σχέση συνεργασίας με γειτονικές χώρες σε ένα κλίμα ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και η τριμερής σύνοδος είναι ένας πόλος σταθερότητας σε τούτη τη συγκυρία».

Σε ερώτηση σχετική με ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το σχήμα συνεργασίας, ο κ.Κούρκουλας παρατήρησε ότι «δεν θα ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να χαράξουμε την εξωτερική μας πολιτική. Εμείς επιζητούμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονες» τόνισε και πρόσθεσε πως «αν οι σχέσεις της ‘Αγκυρας με το Κάιρο είναι σε χαμηλό σημείο σήμερα, αυτό είναι θέμα της Τουρκίας που δεν μας αφορά».

Ως προς την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλγερία, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι διαπίστωσε την «οφθαλμοφανή βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, που είχε δοκιμαστεί από το τσουνάμι της κρίσης. Οι διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε κάνει απέδωσαν και η συνεργασία μας πια στην περιοχή είναι πολύ πιο στενή. Στην Αλγερία διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια σαφής βούληση προώθησης της συνεργασίας, υπάρχει μια σύμπτωση στις αναλύσεις μας και μεγάλα περιθώρια επιχειρηματικής συνεργασίας στο πλαίσιο του πενταετούς προγραμματισμού δημόσιων επενδύσεων που κάνει η χώρα – που είναι πολύ μεγάλη και πολύ πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα» κατέληξε.

Οι δηλώσεις Ήσυχου

Yπενθυμίζεται πως το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει στο onalert.gr.

«Φοβάμαι ότι υπάρχει μια μερίδα ακραίων απόψεων εντός της κυβέρνησης -και αυτοί συνήθως κινούνται γύρω από τον κ. Σαμαρά- που φλερτάρουν με την ιδέα να ανέβει το θερμόμετρο ανάμεσα σε Ελλάδα και στην Τουρκία με κάποιες κρίσεις που δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει, με στόχο να αναζητήσουν, να επιζητήσουν συναίνεση εδώ και τώρα, να βρεθούν και οι 180, λόγω της κρίσης. Προειδοποιούμε με σαφήνεια και καθαρό τρόπο να μην παίξει αυτο το επικίνδυνο χαρτί η κυβέρνηση, διότι αυτά τα «πολιτικά παίγνια» τα πληρώνουμε πολύ ακριβά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.