Ειδησεογραφικό site

Κουτσούμπας: «Διαφημιστική απάτη» τα περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης

39

Στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στις 7 το απόγευμα, το ΚΚΕ θέλει να ενημερώσει με τις θέσεις του τον λαό, λέγοντάς του ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται. Αλλά να οργανωθεί και να παλέψει, ξεκινώντας με μαζική πάλη του κινήματος, από τη διεκδίκηση της ανάκτησης των απωλειών των προηγούμενων ετών, ανάφερε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1».

Περιέλαβε στο διεκδικητικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και 13ης και 14ης σύνταξης, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων, θέσπιση αφορολόγητου 40.000 ευρώ για την οικογένεια.

Επίσης, σχετικά με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για κατάργηση του μνημονίου και των όλων των εφαρμοστικών νόμων, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με ένα νόμο και υπενθύμισε ότι η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί σε Επιτροπή της Βουλής και επί της αρχής είχε ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με βάση τις διακηρύξεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φέρει την πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «διαφημιστική απάτη» τα περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και επισήμανε ότι διαπραγμάτευση εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, σημαίνει πως θα ληφθούν υπόψη το τι λένε οι δανειστές. Πρόσθεσε ότι στο τέλος Ιουνίου θα έλθει νέο μνημόνιο, -ανεξαρτήτως ονομασίας- το οποίο κατά 70% θα περιέχει όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ το υπόλοιπο 30% θα περιλαμβάνει μέτρα από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και τόνισε πως ότι και να επιλεγεί από αυτήν είναι αντιλαϊκό μέτρο.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι στην πολιτική ενίοτε μπορεί ένας συμβιβασμός να είναι και απαραίτητος, τονίζοντας ότι έχει σημασία τι είδους είναι αυτός και πρόσθεσε ότι ο συμβιβασμός της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκός και οδηγεί σε επικίνδυνους για τον λαό δρόμους. «Αποδέχονται όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα κα προχωρούν σε εκσυγχρονισμούς, τον Απρίλιο ακόμα και τα «ψίχουλα» θα πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα και κοστολογημένα καθώς δεν πρέπει να ανατρέπουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανάφερε ότι εξαιτίας αυτών των δεσμεύσεων, η κυβέρνηση τελικά θα προσφύγει, όπως κάνει τώρα η Θεανώ, Φωτίου, στην Εκκλησία και τους χορηγούς, στις ΜΚΟ και στις δομές που έχουν μεταφέρει χωρίς καμία στήριξη στους δήμους, για να εξασφαλιστεί η «σούπα του φτωχού» πράγμα που έτσι κι αλλιώς κάνει και τώρα η Εκκλησία.

Είπε ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι πρόταση ρήξης με την ΕΕ, επισήμανε ότι η χώρα έχει πλούτο, αλλά η παραγωγική δυνατότητα και ανάπτυξη διαφόρων τομέων της οικονομίας δεσμεύονται από τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, «οι οποίες θα εξακολουθήσουν να ακολουθούνται και σύμφωνα με τη λίστα Βαρουφάκη» και πρόσθεσε ότι η ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ αν δεν συνοδεύεται από κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από την λαϊκή εξουσία, ώστε αυτή να έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της, «είναι μια τρύπα στο νερό».

Ο κ. Κουτσούμπας ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η πρόταση του ΚΚΕ εμπεριέχει δυσκολίες, ωστόσο είναι αυτή που «οδηγεί σε ξέφωτο», και πρόσθεσε ότι δεν βρισκόμαστε στον προηγούμενο αιώνα, η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη χώρα και μπορεί να υλοποιήσει με λαϊκή εξουσία όλες τις παραγωγικές της δυνατότητες, με εθνικό σχεδιασμό προς όφελος του λαού.

Με αφορμή ερώτηση περί «κλειστών τραπεζών σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους», τόνισε ότι αυτή είναι η γνωστή τακτική όπου το «εμπόριο της ελπίδας εναλλάσσεται με το εμπόριο του φόβου» και υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αν το ΚΚΕ συμμερίζεται την «αίσθηση» πως κάτι έχει αλλάξει με «κυβέρνηση αριστεράς», ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε καταρχήν ότι η κυβέρνηση ονομάζει τον εαυτό της «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι αριστερή», πρόσθεσε ότι ο όρος «αριστερά» έχει γίνει πλέον «λάστιχο» και υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι «τι υπηρετείς και ποιον θέλεις να υπηρετήσεις. Αν θέλεις να υπηρετήσεις τον λαό τότε είσαι απέναντι σε όλους τους «θεσμούς»».

Τα σχόλια είναι κλειστά.