Ειδησεογραφικό site

Κοτζιάς: Η Ελλάδα φυλάει επαρκώς τα σύνορά της

45

Σε τρία βασικά ζητήματα εστιάστηκε η συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης οι οποίοι συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Κοτζίας, επικεντρώθηκε στην εξεύρεση λύσης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, στην κατάπαυση πυρός μεταξύ των μη τρομοκρατικών αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία και στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη μερίδα του λέοντος στις διαβουλεύσεις των υπουργών είχε η επίτευξη κατάπαυσης πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών -κυρίως μεταξύ Ασάντ και αντιπολίτευσης- που δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος ή τους συμμάχους τους.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε πως υπάρχει ελπίδα για μια τέτοια κατάληξη, καθώς έχουν εδραιωθεί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, και γίνεται συζήτηση για την παύση πυρός και τη δημιουργία ενός Συντάγματος.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ακόμη πως θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε επικοινωνία, καθώς λόγο του γεωπολιτικού τους βάρους, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη κατάσταση. Παρόλα αυτά γρίφος παραμένει ακόμα η μορφή της συριακής κυβέρνησης και η δομή της την επόμενη ημέρα, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ο ρόλος του Μπασάρ Αλ Ασάντ στη θέση του προέδρου.

Αυτό αποτελεί και το κύριο «αγκάθι» στη προσπάθεια αυτή, που θα αποτελέσει ζήτημα συζήτησης για τους υπουργούς Εξωτερικών ξανά, έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ειρήνευση στη Συρία και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική λύση και λήξη του πολέμου.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζίας δήλωσε στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η Ελλάδα φυλάει επαρκώς τα σύνορα της και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι βρέθηκε από το διαβατήριο του τρομοκράτη στο Παρίσι ότι η ταυτοποίηση του έγινε στην Ελλάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.