Ειδησεογραφικό site

Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών απόψε για τον Προϋπολογισμό – Διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, όπως κάθε χρόνο (Live)

69

Σφοδρή αντιπαράθεση αναμένεται να υπάρξει απόψε, ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, την ώρα που έξω από τη Βουλή θα γίνονται διαδηλώσεις.

Στη σκιά της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, αλλά και της Προεδρικής εκλογής, τα μεσάνυχτα θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμός, ο οποίος- όπως επισημαίνει η κυβέρνηση είναι για πρώτη χρονιά ισοσκελισμένος, προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για τόκους του επόμενου έτους, παραπέρα μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ και επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,9% που είναι από τους υψηλότερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το απόγευμα της Κυριακής, η Βουλή αναμένεται να βρεθεί στον κλοιό των διαδηλωτών. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΜΕΤΑ, ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία θα δώσουν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος στις 5 μ.μ. Στις 17:30 έχει δώσει το ραντεβού του το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας.

Παράλληλα στην αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ζητήσει μια τεχνική παράταση ολίγων εβδομάδων του υπάρχοντος προγράμματος.

Αν οι δύο πλευρές φτάσουν σε μία πρώτη συμφωνία η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα, προκειμένου σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στις 15 του μηνός να επικυρωθεί η αξιολόγηση.

<iframe src=»//parltv.live.grnet.gr/webtv/#light» height=»575″ width=»875″ frameborder=»0″></iframe>

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Βουλή θα νομοθετήσει πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, σε μία ακόμη κρίσιμη ψηφοφορία αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα κλιθούν να εγκρίνουν, εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και νέες αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που θα αποκλείουν πολλούς οφειλέτες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντήσει στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι «η δυσκολία της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είναι ευθέως ανάλογη της σημασίας που έχουν για τη χώρα η συμφωνία για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και η δίδυμη συμφωνία για το νέο θεσμικό πλαίσιο».

Την ίδια βέβαια ώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη η προεδρολογία με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές να κινούνται προς την κατεύθυνση μιας εθνικής συνεννόησης με αιχμή την εκλογή ΠτΔ και τη συμφωνία για την προσφυγή στις κάλπες εντός του 2015, ενώ ήδη διακινούνται σενάρια επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ακόμη και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Εύσημα από τον Ρέγκλινγκ στην ελληνική κυβέρνηση – Αυστηρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης

Τα σχόλια είναι κλειστά.