Ειδησεογραφικό site

Κορυφώνεται η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – Οι κόντρες και η στρατηγική των δύο στρατοπέδων 9 μέρες πριν τις κάλπες

70

 

Αντίστροφα μετρά η κλεψύδρα για τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου και δέκα μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιχειρούν να κερδίσουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι, να παρουσιάσουν το πρόγραμμα των κομμάτων και να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Στην Κουμουνδούρου αναζητούν τη συσπείρωση
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του στοχεύοντας ευθέως στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Ο ίδιος συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις περιοδείες ανά την Ελλάδα και σήμερα παίρνει το δρόμο για τη Βόρεια Ελλάδα. Το  απόγευμα θα βρεθεί στην Κομοτηνή και το βράδυ θα μιλήσει στην Κεντρική πλατεία της Καβάλας.

Κοινή πεποίθηση στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι για να μπορεί και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός να ελπίζει στην πρωτιά, θα πρέπει να αυξήσει πάση θυσία τη συσπείρωση του κόμματός του πάνω από το 75%. Κάτι τέτοιο, προϋποθέτει:

  • να περιορίσει τις διαρροές προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
  • να βελτιώσει την αναλογία των μετακινήσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
  • να περιοριστεί η αποχή κατά κύριο λόγο στους νέους και σε νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους οι οποίοι είχαν προτιμήσει ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου
  • να γυρίσει υπέρ του την «κόκκινη» αποχή, των δυσαρεστημένων δηλαδή με το μνημόνιο αριστερών ψηφοφόρων

να κερδίσει τους αναποφάσιστους

Αλλαγή στρατηγικής από την Κουμουνδούρου
Με σαφή στόχο λοιπόν την ανάκτηση της χαμένης συσπείρωσης, ο κ. Τσίπρας έχει καταφέρει ήδη να αλλάξει τη στρατηγική του κάνοντας βήματα υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις, σπάζοντας όμως το «καλούπι» για τον «μεγάλο συνασπισμό» με τη Νέα Δημοκρατία.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα είπε από τα Γιάννενα, απ’ όπου εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μειμαράκη λέγοντας, «ας μιλάει για συνεργασίες, δε τις πιστεύει. Τα λέει μόνο και μόνο για να θολώσει τα νερά ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αλαζονικός».

Προετοιμασίες για το ντιμπέιτ
Τέλος, στο παρασκήνιο, το κομματικό επιτελείο βρίσκεται «επί ποδός» και οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα εστιάζουν στη «μονομαχία» με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι συνεννοήσεις είναι συνεχείς με στόχο αυτή τη φορά να υπάρχει -μεταξύ άλλων- και καλύτερη οργάνωση. Αδιαμφισβήτητος στόχος της Κουμουνδούρου είναι ο Αλέξης Τσίπρας να βγει «καθαρός νικητής» μέσα από διάλογο και ανταλλαγή επιχειρημάτων,  αποφεύγοντας τα «τσιτάτα» κάτι στο οποίο λένε ότι αρέσκεται ο επικεφαλής της γαλάζιας παράταξης.
Και στο γαλάζιο στρατόπεδο όμως υπολογίζουν πολύ στο αποτέλεσμα του ντιμπέιτ γι αυτό και επιμένουν πολύ στις αλλαγές του τρόπου διεξαγωγής του. Ενδεικτικό είναι πως από τη ΝΔ θέλουν το ντιμπέιτ να αποκτήσει ζωντάνια και να είναι πιο ενδιαφέρον για τους τηλεθεατές, αφού θεωρούν πως εκεί ο κ.Μεϊμαράκης υπερτερεί.

Μεϊμαράκης: «Οποιος με γουστάρει ας με ψηφίσει»
Σε συνένετευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel και τους Μάκη Κουρή και Σωτήρη Ξενάκη ο κ.Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για το λαϊκό του ύφος είπε: «Είμαι αυτός που είμαι εδώ και 30 χρόνια, που βρίσκομαι στα κοινά, όποιος με γουστάρει ας με ψηφίσει. Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν είμαι δήθεν, δεν είμαι comme il faut, είμαι άνθρωπος που δουλεύει και έχω ένσημα. Ψώνιο δεν είμαι και δεν νομίζω ότι όλη η Ελλάδα ασχολείται με το τί θα κάνω αν χάσω τις εκλογές».

«Δεν θέλω να υποσχεθώ, θέλω να δεσμευτώ ότι με συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα και τις επενδύσεις και μέχρι το 2016 να πέσουν λεφτά στην αγορά και να γίνουν δουλειές», είπε.

Τριήμερο στη ΔΕΘ
Και στη ΝΔ όμως το επιτελείο του Ευάγγελου Μείμαράκη εργάζεται πυρετωδώς καθώς βρισκόμαστε σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στη γραμμή της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ. Στην τριήμετη περιοδεία που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσει, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, προς τους Παραγωγικούς Φορείς τις επικαιροποιημένες προγραμματικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη συνάντησή του είναι στις 16:00 με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολο Τζιτζικώστα στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μια ώρα αργότερα θα συναντηθεί τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στο Δημαρχείο της Πόλης.

«Προσκύνημα» στην Πρώτη Σερρών
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί την Πρώτη Σερρών, τηρώντας την παράδοση που θέλει οι αρχηγοί της ΝΔ να κάνουν «προσκύνημα» στη γενέτειρα του ιδρυτή του κόμματός τους, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το πρόγραμμα Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ

  • Το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μεϊμαράκης, στις 09:30, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, θα πραγματοποιήσει κοινή σύσκεψη με τους Πρυτάνεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αλλά και με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
  • Στις 10:45 θα επισκεφθεί τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
  • Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τα Προεδρεία Φορέων Εκπροσώπησης Παραγωγικών Τάξεων,
  • Στις 13:15 θα ακολουθήσει σύσκεψη με τα Προεδρεία Επιστημονικών Φορέων.  Όλες οι συσκέψεις θα γίνουν στο Μουσείο Φωτογραφίας (Λιμάνι Θεσσαλονίκης).
  • Στις 20:00, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στους Παραγωγικούς Φορείς στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννη Βελλίδη.
  • Την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, στις 11:30, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννη Βελλίδη.
  • Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα γραφεία της HELEXPO – ΔΕΘ, όπου θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο και θα περιηγηθεί σε περίπτερα και χώρους της ΔΕΘ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.