Ειδησεογραφικό site

Κομισιόν: Καλύπτει τη Λευκωσία χωρίς να απομονώνει την Άγκυρα

40

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει τη Λευκωσία στο θέμα της πρόσφατης πρόκλησης της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες υδρογονανθράκων, αποφεύγοντας όμως κατά την πάγια τακτική της «να τραβήξει πολύ το αυτί» της Άγκυρας. Αυτό προκύπτει από το κείμενο της Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας που παρουσίασε την Τετάρτη ο απερχόμενος επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

«Η Τουρκία εξέδωσε ανακοινώσεις και ενεπλάκη σε πράξεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προς όφελος όλων των Κυπρίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό σημείο του κοινοτικού κειμένου.

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της να ερευνούν και να εκμεταλλεύονται υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ, το σεβασμό της στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και «την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών – μελών στα χωρικά τους ύδατα».

Καλεί επίσης την Άγκυρα να μην κάνει δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο της για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ.

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ξεχωρίζει η αναφορά ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ενίσταται στην προκήρυξη θαλασσίων οικοπέδων για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προχωρήσει σε επανειλημμένες επίσημες διαμαρτυρίες για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους από την Τουρκία -συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών.

Έκθεση για την ΠΓΔΜ

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην Έκθεση Προόδου για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), οι αναφορές σε σχέση με τη διαφορά της ονομασίας είναι περιορισμένες και όμοιες με προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, λόγω της πόλωσης, των προβλημάτων με την ελευθερία του Τύπου αλλά και με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η Κομισιόν προτείνει, όπως ήταν αναμενόμενο, να δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό, δεδομένης της συγκυρίας, είναι ευσεβής πόθος και για την επόμενη πενταετία δεν θα συμβεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.