Ειδησεογραφικό site

Κομισιόν: Η διαδικασία εκλογής προέδρου θα άρει τις αβεβαιότητες στις αγορές

35

Ως βήμα για άρση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα και καθησυχασμού των αγορών αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δείχνουν πως οι αγορές δεν «διακατέχονται» από την ίδια λογική και θεωρούν αμφίρροπες τις εξελίξεις.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, τόνισε σήμερα Τετάρτη από τις Βρυξέλλες πως η απόφαση των ελληνικών Αρχών για τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές και στέλνει ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος της Κομισίον δήλωσε τα εξής: «Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

»Όπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές.

»Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ παραμένει, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να οδεύει σήμερα προς το 9%.

Το 10ετές ομόλογο στις 1.30 το μεσημέρι διαπραγματευόταν με την απόδοσή του να κυμαίνεται στο 8,6% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διευρύνεται στο 7,92%. Αντιστοίχως, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έχει αγγίξει το 9,4% και του 5ετούς στο 8,5%.

Σε σχέση με χθες οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν αύξηση από 1,17% για το 10ετες και έως 1,82% για το τριετές ομόλογο.

Πηγή:  in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.