Ειδησεογραφικό site

Κοινο μέτωπο για τους υδρογονάνθρακες από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο

57

Τη θέσπιση ενός πλαισίου, που θα διέπει τις διαβουλεύσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής, αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης και της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαήλ, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Κύπρο.

Επίσης, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία.

Πρόκειται για περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μεθόδους για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή πεποίθησή τους ότι «η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθρακικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μία ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Επιπλέον, οι τρεις υπουργοί τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία «θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες Αρχές του διεθνούς δικαίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν «τη δέσμευση και το σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη» καταλήγει η κοινή διακήρυξη.

Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί την πρώτη υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών κυβερνήσεων, σε συνέχεια της συνόδου κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών-κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία, όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, αποτελεί ορόσημο.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναδείξουν το σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο τους με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και για άλλες περιοχές του κόσμου.

Επαφές το Δεκέμβριο για τον αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ζητείται να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή των Αρχών του διεθνούς δικαίου, και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ταυτόχρονα να προχωρήσουν (οι τρεις χώρες) το συντομότερο δυνατό, με αποτελεσματικό τρόπο, στα βήματα που είναι απαραίτητα για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στις περιοχές όπου αυτό δεν έχει γίνει.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, πως κατά τη συνάντηση που είχαν μίλησαν για τις επαφές των υπουργείων των δύο χωρών αναφορικά με την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας, αλλά και ως καινούργια διαδρομή.

Όπως σημείωσε, επιβεβαιώθηκε η βούληση για ανάληψη κοινών δράσεων και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα, σχετικά με την προώθηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα για τον αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, θα γίνουν επαφές στις αρχές Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.