Ειδησεογραφικό site

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας για τον «κάθετο διάδρομο» αερίου

63

Υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη για τον «Κάθετο Διάδρομο» Φυσικού Αερίου οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης, της Ρουμανίας Ραζβάν Νικολέσκου και ο υφυπουργός της Βουλγαρίας Αντόν Παβλόφ.

Ο Κάθετος Διάδρομος (Vertical Corridor) είναι μία νέα όδευση για το Φυσικό Αέριο, που θα ενώνει τα Εθνικά Δίκτυα των τριών χωρών μέσω διασυνδετήριων αγωγών, ώστε το φυσικό αέριο να προωθείται από την Ελλάδα στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, και κατόπιν πιθανώς σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Το φυσικό αέριο, η ποσότητα του οποίου υπολογίζεται σε 3-5 bcm ανά έτος, θα προέρχεται από διάφορες πηγές και συγκεκριμένα από το ελληνικό δίκτυο μέσω του σταθμού υγροποίησης στη Ρεβυθούσα, τον αγωγό TAP που θα διασχίζει την βόρεια Ελλάδα και τον υπό σχεδίαση πλωτό σταθμό αεριοποίησης στην Βόρεια Ελλάδα.

Οι τρεις υπουργοί εκφράζουν την στήριξή τους στη ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου, μέσω της υλοποίησης των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest) και της συμπλήρωσης των «συνδετικών δεσμών» που απουσιάζουν μεταξύ των χωρών, καλούν δε, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά την πρωτοβουλία αυτή.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic, αναφέρθηκε ήδη θετικά στην πρωτοβουλία των τριών χωρών κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ενέργειας των χωρών της ΕΕ, καθώς αυτή συνάδει απόλυτα με την στρατηγική της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.