Ειδησεογραφικό site

Κινητοποίηση για το γεφύρι της Πλάκας

75

Τη συνδρομή του για την ανακατασκευή του γεφυριού της Πλάκας το οποίο κατέρρευσε λόγω της θεομηνίας, ανακοίνωσε το Ριζάρειο Ίδρυμα με απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου του.

«Οι Ηπειρώτες αναζήτησαν καλύτερη ζωή σε ξένους τόπους. Για τον σκοπό αυτό δάμασαν τον ορεινό όγκο της Ηπείρου προεκτείνοντας τη φύση με γέφυρες. Οι Ευεργέτες Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης άφησαν πάνω τους τα ίχνη τους. Η κατάρρευση της γέφυρας της Πλάκας, του συμβόλου του δρόμου των Ηπειρωτών, οδήγησε το Πολυμελές Συμβούλιο του Ριζαρείου Ιδρύματος, στην απόφαση να ενισχύσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, στην ανακατασκευή της» τονίζεται στην απόφαση του ιδρύματος.

Ωστόσο, κλιμάκια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του υπουργείου Πολιτισμού, επισκέφθηκαν χθες, το γεφύρι της Πλάκας, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά την κατάρρευση του ιστορικού μνημείου. Ο πρύτανης του Μετσοβίου Ιωαννής Γκόλιας μετά την επίσκεψη και την αυτοψία στον χώρο, επισήμανε ότι υπάρχει τεχνογνωσία και η τεχνολογία, που μπορεί «να ξαναβάλει το γεφύρι εκεί που ήταν, με τον τρόπο που ήταν, όπως ήταν και σύντομα».

Μάλιστα ο κ. Γκόλιας πρόσθεσε ότι το ΕΜΠ είναι έτοιμο να προσφέρει άμεσα προς τους κρατικούς φορείς, εκείνα τα στοιχεία, τη σύλληψη δηλαδή, της προσέγγισης η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Στη συνέχεια να δούμε πως θα προχωρήσουμε άμεσα στη μελέτη, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα πάρα πολύ σύντομα, να βρισκόμαστε στη θέση να ξεκινήσουμε άμεσα στην κατασκευή του μνημείου» τόνισε ο πρύτανης μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Μανώλης Κορρές, ανέφερε πως οι προσπάθειες όλων μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Το συγκεκριμένο μνημείο θέλουμε να αποκατασταθεί. Η πολιτική ηγεσία έχει εκφράσει την επιθυμία και αποφασιστικότητά της προς αυτήν την κατεύθυνση» υπογράμμισε η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού Ευγενία Γατοπούλου, σημειώνοντας ότι απομένει να καθοριστεί ο τρόπος ώστε η διαδικασία να προχωρήσει βήμα- βήμα.

«Το κλιμάκιο των μηχανικών του υπουργείου μας, που σήμερα επισκέφθηκε τον χώρο μαζί με καθηγητές του Πολυτεχνείου, θα μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το τι είδε και πόσο πιστεύει ότι μπορεί να μεθοδευθεί η αποκατάσταση του γεφυριού, το οποίο είναι ιστορικής και συμβολικής σημασίας για την περιοχή και για ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Το Υπουργείο μας, επανειλημμένα για δύσκολα θέματα έχει συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο και πιστεύουμε ότι η δική μας τεχνογνωσία και η δική τους εξειδικευμένη επιστημονική γνώση θα δημιουργήσουν ένα κράμα που μαζί με την εμπειρία, το ενδιαφέρον και τη γνώση των τεχνικών της Περιφέρειας, θα αποδώσει και θα οδηγήσει στην αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου» πρόσθεσε.

Τη βούληση του δήμου αλλά και των κατοίκων να ξεπεραστούν γρήγορα πιθανές δυσκολίες και να ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης, μετέφερε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και επισήμανε: «Ευχαριστώ και τα δύο κλιμάκια . Περιμένουμε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν πολύ γρήγορα και πολύ σύντομα θα ξαναδούμε να σηκώνεται και να στήνεται το γεφύρι μας πάνω από τον ΄Αραχθο».

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης είπε ότι η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της, θα σταθεί αρωγός στην διαδικασία και ζήτησε να αναλάβει την υπόθεση το Πολυτεχνείο. «Ζητάμε εξαιρετικά από το Πολυτεχνείο, και θα το ζητήσουμε και από το υπουργείο Πολιτισμού, να αναλάβει πλήρως τη μελέτη. Αν δεν ληφθεί μια τέτοια απόφαση στην οποία θα είμαστε συνεπίκουροι εμείς για ότι χρειαστεί, θα πάει πίσω η συγκεκριμένη δουλειά. Και έτσι ζητάμε να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς που έχουν και να αναλάβουν πλήρως τη μελέτη αναστήλωσης. Εμείς θέλουμε να γίνει μια μόνιμη επιτροπή, την οποία θα ορίσει ο Υπουργός Πολιτισμού και στην οποία θα έχουμε όλοι ρόλο, να βοηθήσουμε και έτσι να δούμε το μνημείο στη θέση του» ανέφερε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.