Ειδησεογραφικό site

Κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική τεχνογνωσία

29

Το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμφώνησαν για την ανάπτυξη συνεργασίας και την ίδρυση κοινού ερευνητικού εργαστηρίου βασιζόμενου στις πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ελληνικό Ινστιτούτο.

Κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ και ενημερώθηκε για τις πρωτοποριακές σε διεθνές επίπεδο εφαρμογές της τεχνολογίας των λέιζερ στην ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς τις οποίες έχει αναπτύξει αποκλειστικά το Ινστιτούτο.  Η επίσκεψη οργανώθηκε με την υποστήριξη του Δικτύου ΙΤΕ-ΠΡΑΞΗ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, τα μέλη της κινέζικης αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης και οι ερευνητές, καθηγητής Δημήτριος Άγγλος και Δρ. Παρασκευή Πουλή, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες και την εικοσαετή πορεία του Ινστιτούτου αναφορικά με την έρευνα, τις εφαρμογές και την ανάπτυξη φορητής οργανολογίας για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς.

Επίσης, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν τα ερευνητικά εργαστήρια και να παρακολουθήσουν παραδείγματα εφαρμογών των τεχνικών αυτών, αλλά και να συζητήσουν με το ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Τέλος, ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ την τελευταία τριετία αναφορικά με την εξειδικευμένη εκπαίδευση συντηρητών και φοιτητών της επιστήμης της συντήρησης.

Η Κινέζικη αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τους υποδέχτηκε ο καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής. Εκεί συναντήθηκαν και συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με την έρευνα και καινοτομία στο χώρο της Πολιτισμικής Κληρονομιάς με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητή Κώστα Φωτάκη καθώς και με τον πρώτο γραμματέα της Κινέζικης Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xuejun Liang, υπεύθυνο για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Κατά την ξενάγησή τους στο Μουσείο από τον φροντιστή-αρχαιολόγο κ. Γιάννη Κουτούλια ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων και για την καινοτόμο μεθοδολογία καθαρισμού με λέιζερ που έχει αναπτύξει το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης για την ελεγχόμενη και ασφαλή αφαίρεση των σκουρόχρωμων, περιβαλλοντικών επικαθίσεων. Η Κινέζικη αντιπροσωπεία συζήτησε με τον υπεύθυνο συντηρητή του έργου κ. Κώστα Βασιλειάδη και παρακολούθησε επίδειξη της μεθοδολογίας καθαρισμού, η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 14 χρόνια στα γλυπτά της Ακρόπολης.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με κοινό στόχο την μελέτη και ανάδειξη της μοναδικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς των δύο χωρών και επισφραγίστηκε με τη συμφωνία ανάπτυξης κοινού ερευνητικού εργαστηρίου που θα επικεντρωθεί στις ειδικές ανάγκες ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης των μνημείων της Κινέζικης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.