Ειδησεογραφικό site

Κινεζική «απόβαση» στην Ελλάδα με σχέδια για μεγάλες επενδύσεις

34

ΟΛΠ, αποκρατικοποιήσεις και υπογραφή σειράς διακρατικών και εμπορικών συμφωνιών στην ατζέντα
Προσδοκίες για νέα ισχυρή ώθηση στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας γεννά στην κυβέρνηση η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου, αλλά και του Κινέζου προέδρου στη Ρόδο εντός του Ιουλίου, όπου θα έχουν συναντήσεις με τους ομολόγους τους, Αντώνη Σαμαρά και Κάρολο Παπούλια.

Όπως γράφει η Καθημερινή, κατά την επίσκεψη που θα έχει ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ με τον πρωθυπουργό εκτιμάται πως θα αναδειχθεί εκ νέου το κινέζικο ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αλλά και για ορισμένες μεγάλης κλίμακας αποκρατικοποιήσεις.

Το ενδιαφέρον του Πεκίνου για την Ελλάδα επαναβεβαίωσε ο κ. Σι σε ευχετήρια επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα γενέθλια του, καθώς χαρακτηρίζει τη χώρα μας στρατηγικό εταίρο του Πεκίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη του κ. Λι Κεκιάνγκ θα υπογραφεί σειρά διακρατικών και εμπορικών συμφωνιών, εκτός του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και για μια σειρά από μεγάλης κλίμακας αποκρατικοποιήσεις. Στη σφαίρα ενδιαφέροντος των Κινέζων είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ROSCO, καθώς επίσης και το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο έκτασης 500 στρεμμάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι κκ Σαμαράς και Λι Κεκιάνγκ θα παραβρεθούν στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών Lamda Development και Fosun για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ θα επισκεφθούν και τις εγκαταστάσεις της Cosco.

Τα σχόλια είναι κλειστά.