Ειδησεογραφικό site

Κεφαλογιάννης: «Δεν χρειάζεται να υπάρξει νέο μνημόνιο»

80

«Δεν χρειάζεται να υπάρξει νέο μνημόνιο, όπως και δεν χρειαζόμασταν καμιά τρόικα να μας υποδεικνύει μέτρο – μέτρο τι πρέπει να κάνουμε» τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού Πρακτωρίου.

«Μνημόνιο δεν χρειάζεται να υπάρξει. Γιατί ουσιαστικά το μνημόνιο με το ΔΝΤ συμφωνήσαμε να μην υπάρχει, απλώς έχουμε ένα δίχτυ προστασίας, τα χρήματα δηλαδή που θα μας έδινε το ΔΝΤ θα μας τα δώσει ως μαξιλάρι, αλλά αυτά εμείς δεν μπορούμε να τα σπαταλήσουμε σ’ ένα μήνα» σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης και προσθέτει: «Η συζήτηση με την τρόικα γίνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις 8 του μηνός Δεκεμβρίου και στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών, όπου τα θέματα θα τεθούν και σε πολιτικό επίπεδο. Όμως, η τρόικα δεν είναι ο μπαμπούλας της Ελλάδος. Εμείς έπρεπε να δούμε μόνοι μας μερικές αλλαγές και να τις είχαμε κάνει, εδώ και δεκαετίες. Δεν χρειαζόμασταν καμιά τρόικα να μας υποδεικνύει μέτρο – μέτρο, τι πρέπει να κάνουμε».

Ερωτηθείς για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, σημειώνει: «Γνωρίζοντας όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων, πιστεύω ότι η Βουλή και πρέπει και μπορεί να βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας και οι εκλογές θα γίνουν το ’16. Βεβαίως, κάποιοι παίζουν τα πολιτικά τους ρέστα στην εκλογή αυτόν τον Απρίλη με την πτώση της κυβέρνησης με αφορμή τον ΠτΔ. Λαοί που κάνουν εκλογές κάθε δύο χρόνια είναι λαοί που πηγαίνουν σε περιπέτεια. Εμείς θέλουμε να εξαντληθεί η τετραετία, εκείνη την ώρα μιας και θα σταθεροποιηθεί η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και η ελληνική οικογένεια, ο προϋπολογισμός της εννοώ, και ο ελληνικός λαός όταν θα συγκρουστούν οι δύο κόσμοι θα πάρει τις αποφάσεις του. Αποφάσεις πήρε το ’12 και είπε θα πάω με την Ευρώπη, με τη λογική, με το λιγότερο κόστος. Γιατί δεν είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια καλή και μια καλύτερη λύση, ήταν μια δραματική και μια πολύ καταστροφική λύση. Σήμερα, λοιπόν, σταθεροποιείται η Ελλάδα, αύριο ή αμέσως μετά, το ’15, σταθεροποιείται και η ελληνική οικογένεια. Όταν θα συγκρουστούν οι δύο κόσμοι, όπως το ’12 έτσι και το ’16 ο κόσμος της προόδου, ο προοδευτικός κόσμος όχι στα λόγια, αλλά στην ουσία, τη δημιουργία, τον πλούτο και τις θέσεις εργασίας, αυτός ο κόσμος θα κερδίσει αυτή τη φορά».
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ,ο κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζει: «Υπάρχουν συγκρούσεις ιδεολογικές. Μακάρι να υπήρχε συνεννόηση. Η πρόσκληση υπάρχει, αλλά εδώ έχουμε το ένα κόμμα που προτείνει λύσεις και ένα κόμμα που κάνει μόνο αναλύσεις. Δεν έχω ακούσει καμία πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να ερχόταν με λύσεις».

Η συνέντευξη του ευρωβουλευτή της ΝΔ,Μανώλη Κεφαλογιάννη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Κεφαλογιάννη, στο Παρίσι, η διαπραγμάτευση με την τρόικα αποδεικνύεται επώδυνη. Ακανθώδη τα προβλήματα; Τι θέλει η τρόικα; Τι αιτήματα έχει;

Απ:Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ακανθώδη και της ελληνικής κοινωνίας που έχει υποστεί μεγάλη κρίση και έφθασε στα όριά της. Βεβαίως, η συζήτηση με την τρόικα γίνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις 8 του μηνός Δεκεμβρίου και στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών, όπου τα θέματα θα τεθούν και σε πολιτικό επίπεδο. Όμως, η τρόικα δεν είναι ο μπαμπούλας της Ελλάδος. Εμείς έπρεπε να δούμε μόνοι μας μερικές αλλαγές και να τις είχαμε κάνει, εδώ και δεκαετίες. Δεν χρειαζόμασταν καμιά τρόικα να μας υποδεικνύει μέτρο – μέτρο τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα, τον πολιτικό της κόσμο και κυρίως για την κοινωνία που έχει υποστεί αυτές τις θυσίες. Γιατί πολλές φορές αυτοί πηγαίνουν με το βιβλίο, αυτό που λέμε by the book, έχουν άλλα πρότυπα και άλλες ανάγκες άλλων χωρών και γίνονται και λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Με το τεκμήριο της δικαιοσύνης, αλλά και της αποφασιστικότητας για το μέλλον η Ελλάδα έχει κάνει από μόνη της. Τώρα που φεύγει η τρόικα, μετά τις 8 του Δεκέμβρη, μετά το Συμβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου, πρέπει να συνεχίσουμε μόνοι μας τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρύθμιση δεν είναι η αύξηση της φορολογίας προς τους Έλληνες πολίτες, εξάλλου είμαστε φιλελεύθερο κόμμα και η ιδεολογία μας είναι η μείωση της φορολογίας και όχι η αύξησή της. Για να γίνει, όμως, μείωση της φορολογίας, το κράτος πρέπει να είναι αποδοτικό και μοναδικός θεός ο πολίτης και η εξυπηρέτησή του και όχι τα διάφορα συνδικάτα και οι αρτηριοσκληρώσεις που υπάρχουν, ένα νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά μας. Άρα, οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη να είναι του ίδιου υψηλού επιπέδου, αλλά το κόστος πολύ λιγότερο. Βλέπετε βεβαίως ότι έχουν περιοριστεί πολύ οι δαπάνες στα θέματα της Υγείας, αλλά το σύστημα κρατά και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Όλοι επιλέγουμε τα δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο λόγω οικονομικής ανάγκης, αλλά γιατί εμπιστευόμαστε το προσωπικό και τους γιατρούς. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος έχει μειωθεί 60%. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε σπατάλη. Το ίδιο γίνεται και σε άλλους τομείς. Μετά, πέρα από το νοικοκύρεμα, πρέπει να δημιουργήσουμε νέο πλούτο. Νέος πλούτος γίνεται με επενδύσεις.

Ερ: Επενδύσεις που δεν έχουν έρθει εδώ και μήνες, ούτε μία.

Απ: Πώς θα έρθουν επενδύσεις όταν το δικαιικό μας σύστημα αποδίδει δικαιοσύνη σε δέκα χρόνια; Άρα, ουσιαστικά στην Ελλάδα έχουμε αρνησιδικία. Όταν ο καθένας με 207 ευρώ μπορεί να προσφεύγει στο ΣτΕ και να σταματάει για δεκαετίες οποιαδήποτε επένδυση και δεν είναι γιατί δεν έχουμε καλής ποιότητας δικαιοσύνη, έχουμε καλούς δικαστές και καλής ποιότητας δικαιοσύνη. Το σύστημα, όμως, δεν βοηθάει να αποδίδεται αμέσως η δικαιοσύνη. Άρα, ο καθένας να προσμετρά στο κόστος και όλες αυτές τις ιστορίες που έχουν και δικαστικό ενδεχομένως ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να καθαρίζονται άμεσα. Αυτές είναι οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, αυτά συζητιούνται με την τρόικα. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα δούμε σε τεχνικό επίπεδο. Οι πολιτικές αποφάσεις θα παρθούν.

Ερ: Πού θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις; Στην Αθήνα; Στις Βρυξέλλες; Στην Ουάσιγκτον;

Απ: Στη λογική. Ποια είναι η λογική; Είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, η βοήθεια πρέπει να δοθεί με βάση την αλληλεγγύη. Έχει δοθεί σε ένα σημείο, πρέπει να συνεχιστεί. Δηλαδή, για μπορέσει η Ελλάδα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, τώρα που έχουμε σταθεροποιηθεί καλά, πρέπει να συνεχίζει να δανείζεται από τους εταίρους μας, δηλ. τα κράτη και όχι από τον ιδιωτικό τομέα, με 1,5%. Ποιο 1,5%; Μας το δίνουν λαοί που δανείζονται με 7% στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Ερ: Χωρίς όρους αυτό; Θα δεχθεί η οποιαδήποτε τρόικα, όπως και αν ονομαστεί στο μέλλον, να δανείζει τη χώρα μας με 1,5%;

Απ:Δεν μας δανείζει η τρόικα, η τρόικα έχει το τεχνικό κομμάτι. Μας δανείζουν οι λαοί, οι κυβερνήσεις.

Ερ: Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Απ: Βεβαίως. Εσάς, σας έδινε ο αδελφός σας χρήματα για να τα σπαταλάτε σε υποπαραγωγική δραστηριότητα;

Ερ: Άρα, θα υπάρξουν νέοι όροι, ίσως και νέο μνημόνιο.

Απ: Μνημόνιο δεν χρειάζεται να υπάρξει. Γιατί ουσιαστικά το μνημόνιο με το ΔΝΤ συμφωνήσαμε να μην υπάρχει, απλώς έχουμε ένα δίχτυ προστασίας, τα χρήματα δηλαδή που θα μας έδινε το ΔΝΤ θα μας τα δώσει ως μαξιλάρι, αλλά αυτά εμείς δεν μπορούμε να τα σπαταλήσουμε σε ένα μήνα, δηλαδή εμείς θα ζούμε με αυτά που βγάζουμε και θα έχουμε και πλεόνασμα να πληρώνουμε τουλάχιστον τους τόκους. Γιατί όταν λέμε πρωτογενές πλεόνασμα εννοούμε ότι ζούμε με αυτά που βγάζουμε αλλά για τα καθημερινά της ζωής μας, για την υγεία μας, για την παιδεία μας, για τη λειτουργία του κράτους, τους τόκους μέχρι και σήμερα που είναι 6 δισ. και θα γίνουν 4 δισ. το 2015, αλλά ήταν 19 δισ. μέχρι το 2013, τα μισά μας έσοδα, τώρα είναι 6 δισ. γιατί μας δανείζουν οι άλλοι λαοί με 1,5%. Αν μας δανείζανε από τις αγορές με 7% ή αν καταρρέαμε όπως καταρρεύσαμε το 2010 και δανειζόμαστε με 33%, οι τόκοι που θα δανειζόμασταν θα ήταν 20 δισ. και αυτό σημαίνει ότι τώρα εμείς μπορούμε και ζούμε με αυτά τα χρήματα αλλά τους τόκους μας τους πληρώνουν οι άλλοι, το κεφάλαιο δεν μας το πληρώνει κανείς.

Ερ: Μιλήσατε για αλληλεγγύη των εταίρων και το ερώτημα είναι γιατί η Γερμανία δεν δίνει ένα σήμα, αυτό που λέμε δεν κλείνει φιλικά το μάτι στην κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει τον κάβο;

Απ: Γιατί η κάθε κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί με τις δικές της δυνατότητες, με σταθερές βάσεις για το μέλλον και όχι ζητιανεύοντας από τον οποιονδήποτε συγκυριακό σύμμαχο ή φίλο ή με τις οποιεσδήποτε προσωπικές σχέσεις. Εμείς πρέπει να δούμε του οίκου μας. Σας λέω πάλι ότι η Ελλάδα ζει με αυτά που βγάζει χωρίς να πληρώνει τόκους και δόσεις των δανείων. Αύριο, θα ζει με αυτά που βγάζει και θα πληρώνει και τους τόκους της. Αυτό είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Ερ: Το ερώτημα είναι μήπως η Γερμανία και η Ευρώπη κι οι εταίροι μας θέλουν μια πιο ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευτούν; Μήπως τα αφήνουν όλα αυτά για μετά τις εκλογές;

Απ: Γιατί πρέπει να είμαστε ζητιάνοι. Γιατί δεν είμαστε αξιοπρεπείς όπως ήμασταν πάντα, σε όλη μας την ιστορία και δυνατοί. Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα που δημιουργούσε πρότυπο φαινόμενο ανάπτυξης το ’50, το ’60, το ’70. Τώρα, δεν πρέπει να είμαστε ζήτουλες και κακομοίρηδες. Πρέπει να στηριχθούμε στα χέρια μας και στα πόδια μας. Θα κάνουμε οικονομίες και θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Δεν θα ζητιανεύουμε από κανέναν. Σήμερα έχουμε ανάγκη να μας δώσουν βοήθεια. Αυτό δεν θα ισχύει για πάντα.

Ερ: Η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να μην έχουμε εκλογές ή μπαίνουμε σε μια φάση προεκλογική;

Απ: Γνωρίζοντας όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων, πιστεύω ότι η Βουλή και πρέπει και μπορεί να βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας και οι εκλογές θα γίνουν το ’16. Βεβαίως, κάποιοι παίζουν τα πολιτικά τους ρέστα στην εκλογή αυτόν τον Απρίλη με την πτώση της κυβέρνησης με αφορμή τον ΠτΔ. Λαοί που κάνουν εκλογές κάθε δύο χρόνια είναι λαοί που πηγαίνουν σε περιπέτεια. Εμείς θέλουμε να εξαντληθεί η τετραετία, εκείνη την ώρα μιας και θα σταθεροποιηθεί η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί και η ελληνική οικογένεια, ο προϋπολογισμός της εννοώ, και ο ελληνικός λαός όταν θα συγκρουστούν οι δύο κόσμοι θα πάρει τις αποφάσεις του. Αποφάσεις πήρε το ’12 και είπε θα πάω με την Ευρώπη, με τη λογική, με το λιγότερο κόστος. Γιατί δεν είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια καλή και μια καλύτερη λύση, ήταν μια δραματική και μια πολύ καταστροφική λύση. Σήμερα, λοιπόν, σταθεροποιείται η Ελλάδα, αύριο ή αμέσως μετά, το ’15, σταθεροποιείται και η ελληνική οικογένεια. Όταν θα συγκρουστούν οι δύο κόσμοι, όπως το ’12 έτσι και το ’16 ο κόσμος της προόδου, ο προοδευτικός κόσμος όχι στα λόγια, αλλά στην ουσία, τη δημιουργία, τον πλούτο και τις θέσεις εργασίας, αυτός ο κόσμος θα κερδίσει αυτή τη φορά.

Ερ: Μόνο για σύγκρουση πάμε ή μπορεί να υπάρξει και συνεννόηση;

Απ: Υπάρχουν συγκρούσεις ιδεολογικές. Μακάρι να υπήρχε συνεννόηση. Η πρόσκληση υπάρχει, αλλά εδώ έχουμε το ένα κόμμα που προτείνει λύσεις και ένα κόμμα που κάνει μόνο αναλύσεις. Δεν έχω ακούσει καμία πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να ερχόταν με λύσεις. Λύση δίνει το δημοψήφισμα που μας λέει ο κ. Δραγασάκης και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Διότι με το δημοψήφισμα και οι άλλοι εταίροι θα μας πουν «πάρα πολύ ωραία, πηγαίνετε στο δημοψήφισμά σας, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Πηγαίνετε στις αγορές να δανειστείτε, να πληρώσετε Υγεία, Παιδεία, μισθούς, συντάξεις, Άμυνα και Δημόσια Διοίκηση.

Ερ: Κύριε Κεφαλογιάννη, η γενιά σας, η γενιά που ουσιαστικά βγαίνει τώρα στο προσκήνιο, βλέπετε ότι μπορεί να αναλάβει τα πράγματα, γιατί κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγηθούν οι εξελίξεις, εννοώ και εσωκομματικά.

Απ: Εμείς θέλουμε να δώσουμε μια μάχη για την Ελλάδα.Στη σειρά των αξιών μας είναι πρώτα η πατρίδα, το έθνος, η Ελλάδα και μετά το κόμμα. Αυτή τη μάχη τη δίνουμε πολλές δεκαετίες, για αυτό δεν έχουμε πρόβλημα στο DNA της παράταξης. Και η νέα γενιά και η παλαιότερη θέλουμε να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι όλες μας οι πολιτικές έχουν δικαιωθεί. Εδώ είμαστε να δώσουμε αυτή τη μάχη πρώτα για την Ελλάδα, μετά για την παράταξη και πολύ λιγότερο για τα προσωπικά μας συμφέροντα και ενδιαφέροντα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.