Ειδησεογραφικό site

«Κεραυνοί» Σαμαρά: Όποιος σύρει τη χώρα εκτός ευρώ, θα αντιμετωπίσει πολλαπλές ευθύνες

26

Νέο προσκλητήριο προς τις «ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου» να ενώσουν τις δυνάμεις ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης που συγκλήθηκε για να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα.

«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε σε άρθρό του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Σαμαράς. «Γιατί έξοδος της χώρας από το ευρώ, θα σήμαινε ανυπολόγιστη καταστροφή», είπε: «Θα χάναμε τώρα πολλαπλάσια απ’ όσα έχασε η χώρα από την αρχή της κρίσης! Και θα τα χάναμε μέσα σε λίγες εβδομάδες, όχι σε έξι χρόνια. Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Και καμιά δημοκρατία. Θα πηγαίναμε πενήντα χρόνια πίσω».

«Χωρίς πολλά λόγια, λοιπόν, έξοδος από το ευρώ, ή άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι εκτός κάθε συζήτησης» τόνισε ο τέως πρωθυπουργός. «Κι όποιος εκεί προσπαθεί να σύρει τη χώρα, θα αντιμετωπίσει πολλαπλές ευθύνες. Ηθικές και όχι μόνο. Πολιτικές και όχι μόνο…».
Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχεται ότι η κυβέρνηση του χρειάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα, αλλά υποστηρίζει ότι απέφυγε πολλά ακόμη που ήταν σκληρότερα και τα οποία αποδέχεται η σημερινή κυβέρνηση. «Πολλά από τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές σήμερα, και μάλιστα από τα πιο οδυνηρά, κυρίως φορολογικές αυξήσεις, τα είχαν ζητήσει και από μας, πολλές φορές, τα προηγούμενα χρόνια. Τα απορρίψαμε γιατί μπορούσαμε να πιάσουμε τους στόχους χωρίς τέτοια μέτρα».

«Φοροκαταιγίδα για να στηθεί μεγάλο κράτος»

Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. ότι «φέρνει στη χώρα φοροκαταιγίδα, γιατί παίρνει πίσω μεταρρυθμίσεις, ακυρώνει ιδιωτικοποιήσεις και ξαναχτίζει το μεγάλο κομματικό κράτος». Παρά ταύτα, ο ίδιος εκτιμά ότι «μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε αυτό το αδιέξοδο, δίνοντας νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, προωθώντας ακόμα ταχύτερα τις αποκρατικοποιήσεις και επιλέγοντας ξεκάθαρα τον περιορισμό του μεγάλου κράτους αντί για νέους φόρους».

Όλα αυτά, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτούν αλλαγή της πολιτική που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ «τώρα, όχι αύριο». Αλλαγή που θεωρεί ότι μπορεί να συντελεστεί με τη «μεγάλη εθνική συνεννόηση» που προτείνει ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, η πρόταση για συνεννόηση απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ «ως μια τελευταία ευκαιρία να απαλλαγεί από τα “βαρίδια” και τις ιδεοληψίες του. Αν το μπορεί. Γιατί οι ευθύνες που αναλαμβάνει πλέον είναι ασήκωτες», όπως είπε.

«Αν δεν το μπορεί, ή αν δεν το θέλει, η πρόταση της μεγάλης συνεννόησης ισχύει για όλους τους άλλους», συνέχισε: «Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό να ολιγωρούν ή να διστάζουν».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανεύθυνους, τους μαθητευόμενους μάγους ή τους ακραίους, να σύρουν μιαν ολόκληρη χώρα στην καταστροφή», πρόσθεσε για να καταλήξει λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δημοκρατία δεν σημαίνει δημαγωγία, δεν σημαίνει λαϊκισμός, δεν σημαίνει διχαστικά συνθήματα. Δημοκρατία σημαίνει ευθύνη! Κι όποιος την αντέχει, να την αναλάβει…».

Τα σχόλια είναι κλειστά.