Ειδησεογραφικό site

Καψώνια της Τρόικας σε Σαμαρά – Οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω

43

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Επώδυνες αποφάσεις, που ικανοποιούν τους δανειστές αλλά προκαλούν ρωγμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δυσφορία στους πολίτες, είναι έτοιμοι να λάβουν Σαμαράς και Βενιζέλος για να προλάβουν τις εξελίξεις. Ήδη προετοιμάζεται εντατικά νέα συνάντηση, πιθανότατα στο Παρίσι, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, μετά και την παρότρυνση –με καλές αναφορές– από το Euro Working Group προς τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις εντός του έτους.

H συμπεριφορά αυτή των δανειστών ερμηνεύεται ως καψώνι προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει αίτημα προς τις Βρυξέλλες για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, κάτι που προϋποθέτει έγκριση εθνικών κοινοβουλίων πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά το ουσιαστικό είναι ότι θα προκαλέσει αρνητικό κλίμα μέσα και έξω. Γι’ αυτόν το λόγο, με τα εναλλακτικά σενάρια να έχουν ήδη συζητηθεί, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα στο Σαββατοκύριακο να πείσει τους δανειστές να καθίσουν ξανά στο τραπέζι, έχοντας απέναντί τους συγκεκριμένο πλαίσιο, συμπυκνωμένο στα δύο κρίσιμα κεφάλαια: το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό. Τα δύο αυτά θέματα δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, απεναντίας είναι αλληλοεξαρτώμενα αφού, πέρα από το μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα που έχουν, οι όποιες αλλαγές θα αποφέρουν, σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς της τρόικας, και δημοσιονομικό όφελος.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ

Στο μέτωπο της κυβέρνησης πάντως υπάρχει ακόμη καχυποψία, ειδικότερα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για το ότι η ΝΔ και ο Σαμαράς ετοιμάζονται να δώσουν με ευκολία το πράσινο φως τόσο στο συνδικαλιστικό νόμο με το περίφημο 50+1 όσο και στο δικαίωμα της ανταπεργίας (λοκάουτ), για το οποίο ανώτερη κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι ο Ινδός εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέμεινε με αυστηρό ύφος, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ομοτράπεζούς του. Όμως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που συμμετείχε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έλεγε σε συνομιλητές του ότι «ευτυχώς που αυτά τα θέματα δεν άνοιξαν» και ακόμα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τέτοια πράγματα σε περίπτωση που ζητηθεί». Βεβαίως, όλα αυτά είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, οι οποίοι λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις και στη συνέχεια αναλαμβάνουν και την ευθύνη να τις «πλασάρουν» στους βουλευτές τους, όπως έχει γίνει πάμπολλες φορές στο παρελθόν.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Καρφιού», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε όλο το πλαίσιο του ασφαλιστικού με τα ταμεία και τις επερχόμενες αλλαγές. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του κατώτατου ορίου ενσήμων για σύνταξη από τα 15 στα 21 χρόνια και ο νέος υπολογισμός των συντάξεων, που δεν θα θίγει το ύψος τους και δεν θα υποκρύπτει σε καμία περίπτωση μείωση στο ύψος της κύριας σύνταξης. Το μέγα θέμα όμως είναι η επιμονή της τρόικας για άμεση ενοποίηση των ταμείων σε ένα ταμείο, που θα δίνει συντάξεις σε όλους με αναλογικό τρόπο, καταργώντας «εδώ και τώρα» προνόμια και εφάπαξ!

 ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει για τα προνοιακά επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΑΣ, για τα οποία πηγές του υπουργείου Απασχόλησης επισημαίνουν ότι πράγματι υπάρχουν αρκετές αδικίες που θα πρέπει να διορθωθούν. Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε έναν τρόπο αναδιανομής των προνοιακών επιδομάτων προς το δικαιότερον, κάτι που ικανοποίησε την τρόικα, αλλά υπάρχει η εμμονή για τον υπολογισμό των συντάξεων και την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου όλων των εφάπαξ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσα παρουσίασε ο Γ. Βρούτσης στην τρόικα αφορούν –κρατήστε το αυτό– όσους γεννήθηκαν από το 1975 και μετά. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Όμως πηγές από την τρόικα δεν μιλούν για περικοπές στις συντάξεις, τέτοια οριζόντια λύση δεν προτάθηκε ποτέ. Αντίθετα, αυτό που ζητείται είναι να εφαρμοστεί ένας δικαιότερος τρόπος απονομής των συντάξεων με βάση τον εργασιακό βίο και τις εισφορές του κάθε εργαζομένου. Αυτό που δεν λένε όμως είναι ότι η τρόικα θέλει να αυξήσει κι άλλο τα ήδη αυξημένα όρια ηλικίας, με σκοπό μάλλον να μην προλάβει κανείς στην Ελλάδα να πάρει σύνταξη!

Σε αυτό το κλίμα, με την κλεψύδρα να αδειάζει, φαίνεται ότι η συμφωνία Βενιζέλου-Σαμαρά της Πέμπτης, σε συναινετικό κλίμα προς την άρση του αδιεξόδου, μεταφέρθηκε από τον πρωθυπουργό με σειρά τηλεφωνημάτων στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και πρόλαβαν την ομαλή έκβαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup, καθώς τώρα αναμένονται οι αντιδράσεις των ηγετών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου.

Άλλα λέει ο Γκίκας…

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τραβάει πάνω του όλους τους κεραυνούς της καταιγίδας… Όμως οι κινήσεις και οι δηλώσεις του δεν συνάδουν τουλάχιστον με αυτά που διαρρέουν συντεταγμένα από την κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι κάποιος κάνει λάθος… Η φράση «η τεχνική διαπραγμάτευση τελείωσε, τώρα πάμε για πολιτικές κινήσεις», που του αποδίδεται από βουλευτές που τον άκουσαν, δεν συνάδουν ακόμη και με την επίσημη θέση της Κομισιόν ότι υπάρχει πρόοδος και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Όμως Κυριακή κοντή γιορτή… Σύντομα θα φανεί ποιος κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Πολύ σύντομα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.